Terug

Volg Hart van Nederland

Puinruimen in Eindhoven na ouderwetse Koningsdag: 'Niet zo erg als met carnaval'

Entertainment

28 apr 2022, 11:19

Terwijl de zon donderdag langzaam opkomt, zijn in Eindhoven de veegmachines al weer vroeg op pad. Op 'the day after' Koningsdag zijn de straten bedekt onder een laag van glas, plastic bekers en ander afval. Voor de vuilnismannen- en vrouwen van de stad is het dan ook alle hens aan dek om de straten zo snel mogelijk schoon te vegen.

"Het is nog niet zo erg als met carnaval, toen was het erger", zegt vuilnisman Henk Timmers tegen Hart van Nederland terwijl hij met zijn veegwegen door uitgaansgebied Stratumseind rijdt. Dat hij nu al weer aan de bak moet, terwijl de rest van Nederland nog op één oor ligt bij te komen van een ouderwetse Koningsdag, vindt Timmers niet erg. "Iemand moet het opruimen, hè. Anders blijft het allemaal liggen", zegt hij. "Vroeger ging ik wel op stap, maar tegenwoordig niet meer. Ik word 64 jaar, dus wat moet ik nog in een kroeg doen?"

Veel mensen zijn blij met mensen als Timmers die voor dag en dauw opstaan om de boel weer netjes te maken. "Als jij het glas en alles opruimt, doen mensen toch vaak zo van: goed, netjes", zegt hij terwijl hij zijn duim omhoog steekt. Toch is niet iedereen even blij met de veegwagens. "Je hebt er ook heel veel mensen bij, die schoppen tegen je veegwagen aan of gooien een fles bier tegen je raam aan. Die heb je er ook bij."

Slapen tussen de vuilniszakken

Na zo'n uitbundige feestdag waarop de alcohol rijkelijk vloeit, besluiten sommige feestgangers hun roes uit te slapen op de meest bijzondere plekken, zo merkten de vuilnismannen. "Er was ooit iemand in slaap gevallen in zo'n hoop vuilniszakken. Dan beweegt er in één keer iets en dan schrik je wel even", vertelt vuilnisman Ivo Slegers.

"Die hebben we wakker geschud. Toen was hij zijn legitimatie aan het zoeken. Die hebben we later nog teruggevonden en naar die man teruggebracht, want hij liep niet zo snel. Hij was nog een beetje mank. Daar was hij hartstikke blij mee en toen is hij op huis aan gegaan."

'Je kunt gewoon jezelf blijven'

Cindy Soffner is de enige vrouw tussen de groep mannen die donderdagochtend het Stratumseind schoonvegen. Dat vindt ze niet bepaald erg. "Ik vind dat fijner dan met vrouwen", zegt ze tegen Hart van Nederland. "Je kunt gewoon lekker jezelf blijven en hoeft niet altijd op je woorden te passen. Vrouwen kunnen niet alles hebben", zegt ze lachend.

"Dit is werk waarbij je niet hoeft na te denken. Het is gewoon zien en doen. Ik vind dat fijn", vertelt Soffner. "Beter als een kantoorbaantje van negen tot vijf." Het is ook nog eens dankbaar werk. "Als je ziet wat wij moeten ruimen en het daarna dan bekijkt, dan is gewoon mooi om te zien dat wij dat dan weer met z'n allen weer fixen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.