Terug

Volg Hart van Nederland

Pietje Bell niet meer geschikt voor kinderen, classificatie aangepast naar 12+

Entertainment

23 dec 2022, 13:16

De classificatie voor de populaire film Pietje Bell uit 2002 is aangepast naar 12 jaar. Volgens Kijkwijzer voldeed de oorspronkelijke classificatie van 'Alle leeftijden' niet meer aan de huidige richtlijnen.

"Naar aanleiding van een klacht heeft het bureau van Kijkwijzer de online aanbieder gevraagd om de film opnieuw te classificeren op basis van de huidige richtlijnen. Dit heeft de online aanbieder gedaan waardoor de classificatie van de film is aangepast naar 12 jaar vanwege geweld", meldt Kijkwijzer op hun website.

Met een minimale leeftijd van 12 jaar en ouder heeft de familiefilm nu dezelfde classificatie als recente films als de Bondfilm No Time to Die en Spider-Man: No Way Home.

'Gedateerd'

De producent van Pietje Bell liet zich eerder negatief uit over het systeem van Kijkwijzer. Na drie klachten over de film De Groeten van Mike! werd het leeftijdsadvies aangepast naar 6 jaar en ouder. Dave Schram noemde Kijkwijzer daarom in 2013 "een volstrekt gedateerd systeem dat gemakkelijk te manipuleren is. Drie van de 240.000 bezoekers klagen over een scene die niets voorstelt en gelijk wordt een groot deel van het beoogde publiek de toegang tot de film ontzegd."

Andere producties die recentelijk hun leeftijdsadvies aangepast zagen worden zijn onder meer de film Spongebob Squarepants (2004) dat van 'Alle leeftijden' naar '6 jaar en ouder' ging. Ook de animatieserie South Park kreeg een nieuwe classificatie bij het twintigste seizoen, waarbij het naar '12 jaar en ouder' ging, met een waarschuwing voor grof taalgebruik. Verschillende andere seizoenen van South Park, zoals uit de beginjaren waarin een karakter elke aflevering op gruwelijke wijze wordt vermoord, krijgen een advies van 6 jaar en ouder.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.