Entertainment
10 mei 2022, 06:27
Dinsdagavond staat de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival op het programma. Nederlands trots S10 neemt het met haar liedje De diepte op tegen een bont gezelschap van andere landen. Een overzicht van wat je allemaal kunt verwachten.
De 21-jarige Stien den Hollander - zoals S10 in het echt heet - zal als achtste aantreden in deze kwalificatieronde. Op het podium zal ze strijden tegen intergalactische wolven, een veganistische rapgroep en de meest omstreden act van het hele liedjesfestival. Hieronder alvast een voorproefje.
De eerste act van de avond is er gelijk een waarbij je moeilijk stil kan blijven zitten. Zangeres Ronela Hajati zingt in het uptempo-nummer Sekret over een geheime liefde. Op het podium is de Albanese diva te zien in een weinig verhullende outfit en plaatst haar hand tijdens het optreden in de schaamstreek. Online is er veel te doen over dit shot. Onze eigen S10 heeft zich er via Instagram ook over uitgelaten. "I love that", zegt ze in een video. De wedkantoren verwachten een plaats in de finale voor Albanië, maar makkelijk wordt kwalificatie niet.
Dit jaar een kleurrijke act uit Letland. De groep Citi Zēni zingt in het liedje Eat Your Salad over over hoe fijn het is om plataardig te leven. Daarbij dragen ze pakken in alle kleuren van de regenboog. Het is nog even spannend of de eerste zin van het nummer volledig uitgezongen zal worden. De mannen zijn namelijk niet vies van dubbelzinnige zinnen in hun liedje. Zo start het nummer met de tekst: “Instead of meat I eat veggies and pussy”. Later wordt er ook nog gezongen over grote worsten en het schudden van je 'peach(🍑)'. Voor eigen invulling wat dat betekent. Voor de enthousiaste band uit Letland zal het wat betreft de finale erop of eronder worden.
Als derde mag Litouwen het podium betreden. Na het vuurwerk van de vorige acts doet de Baltische staat het rustiger aan. Voor het eerst sinds 1994 is de inzending van het land volledig in de eigen taal. Monika Liu is in Litouwen een grote bekendheid en is onder andere coach in The Voice. Haar liedje Sentimentai (vertaald sentimenten) gaat over herinneringen aan haar ex-partner. En dan vooral de slechte. Monika staat met haar opvallende haardracht helemaal alleen op het podium in een glitterjurk. Als je goed oplet hoor je in het tweede couplet sluikreclame voor een groot merk in kattenvoer. Maar of het allemaal genoeg is voor de finale....waarschijnlijk niet.
Ben je geen fan van rustige ballads? Dan is dit een goed moment voor de eerste plaspauze van de avond. Marius Bear vertegenwoordigd Zwitserland met het rustige liedje Boys do Cry. Hij ontdekte zijn passie voor zingen tijdens zijn dienstplicht in 2016. Daarna ontpopte hij zich snel als succesvol artiest in het Alpenland. Het liedje gaat over het belang van het uiten van emoties, vooral door mannen. Op het podium houden de Zwitsers het optreden klein en worden op het gezicht van de artiest lichteffecten geprojecteerd. Volgens de wedkantoren is Zwitserland een twijfelgeval voor de finale.
De jongste deelnemers van het jaar komen uit Slovenië. Alle bandleden zijn ongeveer 18 jaar. LPS, dat staat voor Last Pizza Slice, is ooit gevormd als schoolband. Om hun land te mogen vertegenwoordigen moesten ze een lang kwalificatietraject door, maar sloten dat winnend af. Verwacht een disconummer met, heel origineel, een grote discobol in het midden van het podium. Daaromheen staan de bandleden. Frontzanger Filip Vidušin staat richting het publiek en zingt over de keer dat hij door z'n ex werd gedumpt in een discotheek. Waarschijnlijk staat de puberband maar een keer op het podium, want de wedkantoren hebben weinig vertrouwen in een goede afloop.
Zien we hier de winnaar van het Songfestival 2022? De wedkantoren denken van wel. Al maanden staat de band Kalush Orchestra op plek 1 bij de bookies. En dat terwijl Oekraïne aanvankelijk een andere inzending naar Turijn wilde sturen. Zangeres Alina Pash won in februari de voorronde in Oekraine, maar trok zich terug nadat ze in opspraak was geraakt over een optreden dat ze in 2015 gaf op de Krim. Oekraïne besloot daarom dat nummer 2 Kalush Orchestra met het nummer Stefania naar het festival mocht afreizen. En toen kwam de oorlog... In plaats van volle focus op het liedjesfestijn, waren de bandleden vooral bezig met het inzamelen van geld en het verdedigen van Kiev tegen Russen. Om mee te kunnen doen aan het songfestival in Italië moesten de mannen toestemming krijgen van president Zelensky. Mannen boven de 18 mogen namelijk niet zomaar het land verlaten vanwege de oorlog. Die toestemming hebben ze gekregen en daarom kunnen ze hun nummer van hiphop gemixt met folklore ten gehore brengen. Stefania is een ode aan alle moeders en zal in Turijn met groot applaus worden ontvangen. De overwinning kan de Oekraïners volgens de wedkantoren bijna niet ontgaan.
Klassieke rock uit Bulgarije dit jaar. Het land was de eerste die hun act bekendmaakte en behoort niet tot de favorieten. De Bulgaarse band, Intelligent Music Project, zingt over de uitdagingen van het leven. Verwacht veel vuur en gitaarpartijen op het podium. Nadat de inzending bij de fans lauwtjes werd ontvangen gonsde het van de geruchten dat de act werd teruggetrokken en oud-deelnemer Kristian Kostov de plek zou innemen. Daarna steeg Bulgarije direct naar een toppositie bij de bookmakers. Inmiddels is storm gaan liggen en zal het al heel wat zijn voor Intelligent Music Project om niet op de laatste plaats te eindigen.
Als achtste is onze S10 aan de beurt met het liedje de Diepte. Sinds Sieneke in 2010 is het de eerste keer dat we weer in het Nederlands optreden. Internationaal wordt S10 geroemd voor het gevoel dat ze weet over te brengen met het liedje. Het optreden op het podium zal ingetogen zijn met op een klein ledscherm achter de zangeres de zee. Het is een groot contrast met het vlammende optreden van Bulgarije voorafgaand aan S10. Kwalificatie voor de finale wordt een makkie verwachten de wedkantoren. De overwinning pakken een stuk lastiger. Een plek in de top 10 moet wel haalbaar zijn.
Na het rustige optreden van Nederland start het circus van Moldavië. Artiest Zdob si Zdub doet voor de derde keer mee aan het songfestival. In 2005 en 2011 haalde de groep de finale en dat willen ze dit keer weer bereiken met het nummer Trenuleţul, wat trein betekent. De trein wordt door de groep gebruikt als metafoor voor het leven en de uitdagingen daarin. In Moldavië hoorden mensen in de tekst ook een boodschap om Moldavië en buurland Roemenië samen te voegen, maar nadat daarover onrust was ontstaan in het land benadrukte de groep dat dit niet de bedoeling was. In Turijn zien we de band in kleurrijke pakken en gewapend met onder andere een accordeon en viool. Het liedje vol Moldavische folk invloeden zou wel eens terug kunnen keren in de finale.
Waar wij in Nederland met 'gezellig' een woord hebben dat je moeilijk naar een andere taal kan vertalen, hebben ze in Portugal saudade. Dat is gelijk de naam van het liedje waarmee Portugal dit jaar de finale wil bereiken. In het Nederlands kun je het woord het beste omschrijven als een mengeling van gevoelens van verlies, gemis, afstand en liefde. In een mix van Engels en Portugees zingt artiest MARO over het verlies van haar opa. Hierbij wordt ze geholpen door vier zangeressen die met haar het refrein zingen. Het gehele nummer staan de vrouwen achter een microfoon en klappen ze soms mee op het ritme van de muziek. Het is donker op het podium met alleen een spotlight op zangeres MARO. Bij de wedkantoren is Portugal de laatste tijd flink gestegen. Een finaleplek lijkt een zekerheid.
Met het nummer Guilty Pleasure van Mia Dimšić is er deze halve finale een tweede liedje over een geheime liefde. Waar dat bij Albanië gepaard gaat met zwaaiende paardenstaarten en veel dans, houdt Kroatië het juist een stuk meer ingetogen. In een liedje dat lijkt geïnspireerd door de muziek van Taylor Swift zingt Mia dat ze droomt over een andere man terwijl ze naast haar echtgenoot ligt. Bij haar eigen man heeft ze vastigheid terwijl de ander juist spanning biedt. Op het podium wordt de zangeres vergezeld door drie dansers die haar verhaal in dans moeten uitbeelden. Ze staat zelf in een zuurstokroze jurk in het midden. De finale lijkt voor Mia en haar dansers iets te hoog gegrepen.
Denemarken komt voor het tweede jaar op rij met een retronummer. Meidenband REDDI ziet er op het podium uit alsof ze uit de vorige eeuw komen lopen. Het doel van de band is om rockmuziek van de jaren zeventig te combineren met punkpop uit de jaren negentig. Het nummer The Show begint als een langzame ballad, maar ontpopt zich als een uptempo rocknummer. Op het podium zien we de vier bandleden met hun niet aangesloten instrumenten staan. De ledschermen achter het podium nemen constant een andere kleur aan en op de vloer is groot de bandnaam te zien. De bookmakers verwachten de Deense rockchicks niet in finale.
Bekende DJ's en het songfestival is niet vaak een recept voor succes, maar Oostenrijk gaat het toch proberen. De muziek van LUM!X is honderden miljoenen keren afgespeeld op Spotify en hij hoopt dat het nummer Halo met zangeres Pia Maria voor nog meer succes gaat zorgen. Dan moet ze wel zorgen dat ze qua stem niet uit de bocht vliegt, want volledige controle ontbreekt soms bij de zangeres. Het nummer gaat over het vinden van innerlijke kracht en de uitdagingen in het leven. Op het podium zullen de elektronische beats te horen zijn in een show met veel lichten en staan de artiesten in een grote lichtgevende cirkel. Kwalificatie is mogelijk, maar is zeker geen uitgemaakte zaak.
IJsland stuurt dit jaar drie zussen naar Turijn. Sigga, Beta & Elín Eyþórsdóttir wonnen in eigen land de nationale finale en brengen het rustige Með hækkandi sól naar het podium in Turijn. Verwacht geen flitsende show van de zussen, want dat past niet bij hun voortkabbelende liedje. In plaats daarvan wordt het podium verlicht met goudtinten. Het nummer dat de dames zingen gaat over de lente in IJsland waarbij er elke dag een klein beetje meer daglicht bij komt. Hartje winter is het maar 4,5 uur per dag licht op het eiland. Een stylist lijken de dames niet meegenomen te hebben naar Italië, maar misschien is dat maar beter ook omdat er waarschijnlijk geen tweede optreden voor de zussen inzit.
Directe concurrentie voor S10 komt dit jaar uit Griekenland. De Noors-Griekse zangeres Amanda Tenfjord vist met het liedje Die Together in dezelfde vijver voor de punten van het publiek en de jury. Het liedje van Griekenland bouwt zich heel langzaam op om uiteindelijk bombastisch te eindigen. In het nummer vertelt Tenfjord het verhaal van een relatie tussen twee mensen die uit elkaar groeien. De zangeres betreedt het podium in een lange witte jurk en loopt langs kapotte stoelen die over het podium zijn verspreid. Griekenland lijkt voor het eerst in jaren weer mee te gaan doen om de bovenste plaatsten. Vorig jaar deed de Nederlands-Griekse Stefania mee voor de Grieken. Zij eindigde met het nummer Last Dance op de tiende plaats.
De prijs voor grootste wtf-optreden in deze halve finale gaat naar Noorwegen. Het mysterieuze duo Subwoolfer vertegenwoordigd het land dit jaar in Turijn met het nummer Give That Wolf a Banana. Wie er precies op het podium staan is onbekend, omdat de mannen verkleed zijn als gele wolven uit de ruimte. Ja, je leest het goed: gele wolven uit de ruimte. In Noorwegen wordt er al sinds het eerste optreden gespeculeerd wie er in de pakken zitten, maar tot nu toe is het een groot geheim gebleven. Het nummer is uptempo, gaat nergens over en zit vol met grapjes. En natuurlijk hoort er een dansje bij de komedie-act. Kwalificatie is een zekerheidje voor de Noren.
Het allerlaatste land dat in actie komt in de eerste halve finale is Armenië. Voor het liedje Snap van Rosa Linn haalt de Armeense organisatie alles uit de kast. Een complete kamer wordt op het podium opgebouwd waarin alles met witte post-its is bedekt. Tijdens het optreden haalt de zangeres steeds meer papiertjes weg en verschijnen er boodschappen in het Engels op de muur. In het nummer zingt Rosa Linn over de nasleep van een verbroken relatie en de verwachtingen van anderen. Waarschijnlijk mag ze dat twee keer doen, want de wedkantoren geven haar goede kans om te kwalificeren voor de finale.
Foto: EBU/Eurovision
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.