Terug

Volg Hart van Nederland

Mia Nicolai en Dion Cooper 13e in halve finale: deze landen gaven ons punten

Entertainment

14 mei 2023, 07:22

Mia Nicolai en Dion Cooper hebben met hun liedje Burning Daylight in de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival maar zeven punten bijeen gesprokkeld. Nederland eindigde daarmee op de dertiende plaats van in totaal vijftien landen.

Vijf landen hadden punten over voor de Nederlandse inzending. Moldavië en Zweden gaven elk twee punten aan Nicolai en Cooper. Azerbeidzjan, Noorwegen en Portugal beloonden het lied van Nederland met een punt.

Finland

Een plek bij de eerste tien was nodig om de finale te halen. Nummer tien Servië ging door met 37 punten. Daarna volgden Letland (34) en Ierland (10). Alleen Azerbeidzjan en Malta kregen nog minder punten dan Nederland. Zij haalden respectievelijk vier en drie punten. Voor het eerst bepaalde alleen het publiek welke tien acts naar de finale gingen.

De eerste halve finale werd gewonnen door Käärijä uit Finland met 177 punten. Loreen uit Zweden, de uiteindelijke winnares van het songfestival, eindigde op de tweede plaats met 135 punten.

De Finse inzending had een Nederlands tintje: Jesse Wijnans speelt als danser een grote rol in het optreden en wist voorafgaand dat de zenuwen zouden toeslaan:

Spannende laatste uren voor Nederlandse danser in Finse songfestivalact
2:33
Spannende laatste uren voor Nederlandse danser in Finse songfestivalact

Duitsland werd in de finale 26e en laatste. De rockers van Lord of the Lost kregen achttien punten. Voor het tweede jaar op rij eindigen de oosterburen onderaan. Het is de negende keer in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival dat Duitsland hekkensluiter is. Daarmee nadert het land recordhouder Noorwegen. Dat behaalde elf keer de minste punten. Nederland eindigde vier keer op de laatste plaats in de grote finale, en de 3JS werden in 2011 laatste in de halve finale.

Nederlandse elementen finale

De inzending van Estland, het lied Bridges van zangeres ALIKA, is geschreven en geproduceerd door de Nederlander Wouter Hardy. Het lied eindigde op de achtste plaats, bij de vakjury's werd Estland vijfde. "Bizar!", noemt Hardy dit in een korte reactie aan het ANP. "Vijfde bij de jury en top 10! Ben zo blij, echt het beste resultaat wat haalbaar was denk ik. Ben enorm trots. Nu feesten!" Voor Hardy is het al zijn derde top 10 op een songfestival. In 2019 won Duncan Laurence voor Nederland met zijn lied Arcade. In 2021 werd Gjon's Tears uit Zwitserland derde met Tout l'Univers.

Bekijk welke Nederlandse elementen er allemaal bij de Songfestival-finale waren:

De Nederlandse tintjes van de Songfestival-finale
0:49
De Nederlandse tintjes van de Songfestival-finale

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.