Terug

Volg Hart van Nederland

Mia en Dion vanavond in halve finale songfestival: hoe mis je niks en waar kun je stemmen?

Entertainment

9 mei 2023, 16:10

Good evening, Europe! Dat magische moment is bijna weer daar voor alle songfestivalfans. Vandaag is de eerste halve finale van het Europese muziekfestijn. Mia en Dion treden namens Nederland op met het lied Burning Daylight. Wil jij weten wat jij kan verwachten? Hart van Nederland zet de belangrijkste feiten op een rij.

Het Eurovisiesongfestival is voor vele muzikanten het grootste podium waar ze ooit zullen optreden. Jaarlijks kijken namelijk ongeveer 180 miljoen mensen naar deze muziekwedstrijd. Zelfs buiten Europa genieten ze van onze zangkwaliteiten. Aan de competitie doen dit jaar 37 landen mee waarbij Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Oekraïne al direct zijn geplaatst voor de finale.

Dit jaar vindt het festival namens Oekraïne plaats in Liverpool. Vorig jaar won het Oost-Europese land de muziekwedstrijd maar door de oorlog met Rusland is er besloten om het Songfestival in het Verenigd Koninkrijk te houden. Het thema van dit jaar is United by Music.

Belangrijkste tijdstippen

Wil jij vanavond het optreden van Mia en Dion zeker niet missen? Zorg er dan voor dat je om 21.00 uur klaar zit voor de halve finale. Dit is te volgen op NPO1. Heb je geen televisie tot je beschikking? Wees niet getreurd. Je kan ook via de NPO-app of het YouTube-kanaal van het Eurovisie Songfestival de uitzending kijken.

Naar verwachting treedt onze Nederlandse inzending rond 22.10 uur op als veertiende act. Daarna is het vijftig minuten nagelbijten, want rond 23.00 uur horen we of Mia en Dion door zijn naar de finale die plaats vindt op zaterdag 13 mei.

Stemmen

Maar kunnen wij ook op onze Nederlandse inzending stemmen? Nee, je kunt niet een stem uitbrengen op je eigen land. Wel kunnen wij tijdens de live-uitzending op een van de andere acts stemmen. Naast Nederland doen er veertien andere landen mee aan de eerste halve finale. Uiteindelijk gaan vanavond tien landen met een ticket naar de finale.

Overigens zijn er wel twee wijzingen ingevoerd rondom het stemmen. Zo tellen de jurypunten niet meer mee tijdens de twee halve finales. Nu bepaalt alleen het publiek wie er zaterdag in de finale staan. Zaterdag tellen de jurypunten wel weer mee. Daarnaast mogen ook landen die niet deelnemen aan het muziekfestijn, bepalen welke optredens door moeten naar de finale. De organisatie telt hun stemmen bij elkaar op en de uitslag hiervan wordt bekend gemaakt onder de noemer 'rest van de wereld'.

De grootste concurrenten van Nederland tijdens de halve finale zijn Noorwegen, Zweden Finland en Israël. Deze landen doen het erg goed bij de bookmakers. Mia en Dion moeten dus van goede huizen komen als zij naar de finale willen gaan. De meeste Nederlanders hebben hier een hard hoofd in.

Waardeloos

69 procent van de Nederlanders denkt dat onze act niet door de halve finale komt. Dit blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder meer dan vierduizend deelnemers. Driekwart van de leden vindt zelfs dat onze inzending niet goed is. "De songfestival-inzending is in één woord: WAARDELOOS. Het gaat niet eens door naar halve finale. Het is een gigantische flop", zegt een respondent. Een ander zegt: "Het lied is prachtig voor het songfestival maar de mensen die het zingen of hoe ze het zingen, is vreselijk."

Maar vanavond kunnen Mia en Dion het tegendeel bewijzen. Mochten ze doorgaan, dan mogen ze zaterdag tijdens de finale weer optreden. Deze uitzending begint ook om 21.00 uur. Wil je daarvoor weten wie de concurrenten zijn van onze inzending? De tweede halve finale begint aanstaande donderdag om 21.00 uur.

De eerste halve finale en het optreden van Mia en Dion zullen we bespreken in de Hart van Nederland-podcast TV-TALK:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.