Terug

Volg Hart van Nederland

Koning is blij met ouderwetse Koningsdag na 'twee jaar lang opgesloten zitten'

Koning is blij met ouderwetse Koningsdag na 'twee jaar lang opgesloten zitten'

Entertainment

27 apr 2022, 14:17

Na twee jaar eindelijk weer een Koningsdag als vanouds. Met alle bijbehorende festiviteiten. Niet alleen Nederland, ook de jarige koning Willem-Alexander zelf was er wel weer aan toe. Dat zegt hij in gesprek met Hart van Nederland, tijdens zijn bezoek aan Maastricht.

"Ik denk dat iedereen hier op zit te wachten", legt hij uit. "Twee jaar lang opgesloten zitten, niet kunnen doen wat je wil en dan in een keer juist de mogelijkheid te hebben om dit in vrijheid en vrede te kunnen doen."

Ondertussen ziet ook de koning de tegenstelling tussen het feest hier in Nederland en de oorlog in Oekraïne. Hij noemt het "verschrikkelijk". "De brute inval in een democratisch soeverein land. Dat we dit in de eenentwintigste eeuw nog mee zouden maken."

Volgens Willem-Alexander moeten we beseffen dat een feest als Koningsdag uitzonderlijk is. "Een paar duizend kilometer hier vandaan is dit absoluut niet mogelijk."

Prinsessen aan het woord

Ook de prinsessen komen kort aan het woord. Amalia deelt dat ze dankbaar is dat haar privacy is gewaarborgd tijdens haar tussenjaar. Ook meldt ze zich te hebben aangemeld voor een aantal studies, maar welke het gaat worden, weet ze nog niet.

Prinses Alexia stelt het heel erg naar haar zin te hebben in Whales, waar zij studeert. "Het is superleuk. Het is een heel bijzondere ervaring, ik leer mensen kennen uit de hele wereld en ik leer mezelf ook heel goed kennen. Ik ben heel blij en dankbaar dat mijn ouders mij zo hebben gesteund en mij mijn eigen keuze hebben kunnen laten maken."

Ondertussen woont prinses Ariane nog thuis bij koningin Máxima en koning Willem-Alexander. Zij stelt dat het "wel rustig" was, zo zonder haar zussen in de buurt. Maar: "Ik vind het mooi dat we op momenten als deze samen kunnen zijn."

Moeilijk dat dochters huis uit zijn

Voor koningin Máxima was het heel erg wennen dat twee van haar drie dochters het huis uit zijn. "Moeilijk", noemt ze het, "ik kan niet anders zeggen." Ze vindt het ook wennen om Ariane meer vrij te laten, omdat ze de jongste van de drie is. Maar nu de maatschappij weer een beetje is opgestart, is ze wel blij weer aan het werk te kunnen. "De tijd die ik aan de kinderen gaf, moet ik nu omzetten naar mijn hobby's en dat is mijn werk."

Ook in de rest van Nederland werd Koningsdag uitbundig gevierd, na twee lange coronajaren

Maastricht trots op royaal bezoek op Koningsdag
2:16
Maastricht trots op royaal bezoek op Koningsdag

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.