Entertainment
19 okt 2021, 18:27
De 'Photoshop-fail' van Nikkie Plessen zorgt voor veel ophef. Op een vakantiefoto is door een kromming in de achtergrond duidelijk te zien dat de ze haar benen wat dunner heeft gemaakt. BN'ers moeten beter nadenken over de impact die bewerkte beelden kunnen hebben op jongeren, vindt psycholoog Daisy Veenstra.
Zelf moedigt Veenstra, beter bekend als de 'rappende' psycholoog, jongeren via social media aan om zichzelf juist te accepteren en open te zijn over 'imperfecties' als mentale problemen. "Ik vind het heel heftig om te zien dat zij zo'n foto plaatst", reageert de psycholoog over het bewerkte kiekje van Plessen.
(Tekst gaat verder onder Instagram-post)
Veenstra is bang dat celebrity's als Plessen niet doorhebben hoe groot de verantwoordelijkheid is die er bij hun rol komt kijken. "We zien deze mensen als voorbeeld. Vooral meiden hebben de neiging om zich te vergelijken met anderen", legt de jongerenexpert uit.
De psycholoog weet dat Plessen als tv-persoonlijkheid en mode-ondernemer een "ongelofelijk groot bereik" heeft, "waarvoor zij een rolmodel is. Nikkie heeft denk ik niet door dat ze, door zich perfect voor te doen, ook naar jongeren uitstraalt dat zij perfect moeten zijn", aldus Veenstra.
Dat kan volgens haar grote consequenties hebben omdat jonge meiden een vertekend beeld van de werkelijkheid kunnen krijgen als zij alleen maar beelden van slanke, perfecte vrouwen zien. "Dit noemen we in de psychologie de 'perceived peer norm'. Je hebt het gevoel dat dit de norm is en jij daar aan moet voldoen."
Veenstra weet zelf ook hoe groot de verleiding van Photoshop is. Zeker nu ze zelf voor veel jongeren ook een rolmodel is. "Ook voor mij is het moeilijk", geeft ze toe. "Ik zie ook foto's van vrouwen waarvan ik denk: oh wauw, zo wil ik er ook uitzien. Je wil jezelf het beste voordoen, want foto's staan voor altijd op internet."
Daarom vindt de rappende psycholoog dat sterren en influencers zich beter bewust moeten zijn van het feit dat zij een rolmodel zijn. Maar we kunnen meer doen, denkt ze. "Er moeten ook rolmodellen zijn die de effecten van social media laten zien. Een ervaringsdeskundige die het heeft over anorexia bijvoorbeeld."
Een heleboel jongeren lopen namelijk rond met het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, aldus Veenstra. Ze krijgt via social media vaak berichten van jonge mensen die zichzelf "dik en lelijk" vinden. Het is dan ook belangrijk dat op scholen én thuis wordt gesproken over social media en wat nou de werkelijkheid is, roept de expert op.
"En we moeten meiden zo vroeg mogelijk leren dat hoe je eruit ziet, maar een onderdeel is van je identiteit", vult de psychologe aan. "Ook wie je voor je vrienden bent, waar je voor staat en wat je doet maakt wie je bent." Plessen heeft vooralsnog niet gereageerd op de door haar gedeelde bewerkte vakantiefoto.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.