Terug

Volg Hart van Nederland

Doe Maar-voorman Henny Vrienten (73) overleden

Doe Maar-voorman Henny Vrienten (73) overleden

Entertainment

25 apr 2022, 15:04

Zanger en componist Henny Vrienten is op 73-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie maandag laten weten. Hij was al langere tijd ziek. De uitvaart vindt in besloten kring plaats. De familie vraagt om rust en privacy en doet verder geen mededelingen.

Vrienten was veelzijdig als componist, gitarist en pianist, maar bovenal was hij bekend als voorman van Doe Maar. De legendarische band werd in 1978 opgericht. Vrienten sloot zich pas twee jaar later aan, als opvolger van Piet Dekker. De band ontketende met hun typische Doe Maar-geluid - een mix van onder andere ska, punk en reggae - een ware rage.

Doe Maar had uniek geluid

Nummers als Doris Day, Is dit alles, De bom, 1 Nacht alleen en Pa werden grote hits. De overmatige populariteit deed de groep, de langste tijd in de bezetting van Vrienten, Ernst Jansz, Jan Hendriks en Jan Pijnenburg, uiteindelijk besluiten in 1984 te stoppen. Hysterische tienerfans reageerden verslagen.

In 2000 kwamen de mannen weer bij elkaar en maakten ze een comeback met zestien concerten in Ahoy Rotterdam. Daarna volgden meer concertreeksen en toerden ze langs festivals en theaters.

Vrienten ook solo succesvol

Vrienten was dan wel het gezicht van Doe Maar, solo bracht hij ook verschillende platen uit. In 1977 verscheen de eerste, onder het pseudoniem Paul Santos. Op de gelijknamige plaat stond onder andere een duet met Herman Brood: Als je wint. Het was Vrientens eerste single en die kwam direct terecht in de hitlijsten.

Na Paul Santos volgden onder andere de albums Geen ballade, Aardige jongens, Vreemde Kostgangers en Nachtwerk, die laatste twee samen met George Kooymans en Boudewijn de Groot. Zijn laatste album verscheen in 2019: Tussen de regels. Het was het derde en laatste deel van zijn muzikale autobiografie.

De drie titels van de albums vormen samen de zin 'En toch.. alles is anders tussen de regels'. "Ik geloof dat je altijd beter moet kijken dan je keek en dat je beter moet lezen dan je leest. Ik verstop graag wat, dat moet je zoeken", legde de zanger en componist uit over de albumtitels.

Film- en musicalmuziek

De muzikant schreef ook muziek voor diverse films en televisieprogramma’s, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musical Petticoat, waarvoor hij maar liefst 24 nummers schreef. Voor de musicalversie van Ciske de Rat maakte hij alle muziek, op Ik voel me zo verdomd alleen na.

Eind september maakte Doe Maar bekend dat de afscheidstournee niet doorging vanwege de ziekte van Vrienten. De toer was eerder een aantal keren uitgesteld vanwege de coronalockdown. De laatste keer dat de band door het land optrad, was in 2018. Toen werd het 40-jarig jubileum gevierd met de clubtournee Er verandert NIX.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.