Terug

Volg Hart van Nederland

Gaat kijkadvies Pietje Bell toch weer omlaag? Nieuwe klachten met spoed bekeken

Entertainment

27 dec 2022, 17:16

NICAM, de organisatie die de leeftijdskeuring van films en series in Nederland monitort, kijkt met spoed naar de nieuwe klachten die zijn binnengekomen over de bekende Nederlandse familiefilm Pietje Bell. Normaal gesproken worden deze binnen drie weken behandeld, maar de organisatie zegt nu binnen drie werkdagen een oordeel te vellen.

De leeftijdskeuring van Pietje Bell, een film over een Rotterdams straatschoffie die avonturen beleeft, is na twintig jaar veranderd van "alle leeftijden" naar "12 jaar en ouder". Dit gebeurde nadat Kijkwijzer meerdere klachten had ontvangen dat kinderen bang werden van bepaalde scènes.

Film aanpassen

De film heeft nu dezelfde leeftijdskeuring als actiefilms als No Time To Die of Spider-Man. Na media-aandacht over het besluit ontving NICAM een groot aantal nieuwe klachten van mensen die vinden dat "12 jaar en ouder" veel te hoog is voor een familiefilm.

De NPO, de organisatie die de film op oudejaarsdag zou uitzenden, heeft als richtlijn dat er in de jeugdprogrammering geen producties worden uitgezonden die voor 12 jaar en ouder zijn gekeurd. De NPO zegt het oordeel van NICAM af te wachten, daarna wordt bepaald of de film kan worden uitgezonden. Filmproducent Dave Schram heeft aangegeven bereid te zijn om enkele scènes te verwijderen of in te korten als de film op die manier wel mag worden uitgezonden.

Pietje Bell was rond de kerstdagen van 2002 een groot succes en trok bijna een miljoen bezoekers naar de bioscopen. Het nieuws dat de leeftijdskeuring van de film is veranderd, heeft veel ophef veroorzaakt onder fans van de film. Velen zijn het niet eens met de nieuwe leeftijdsclassificatie en hopen dat de film op oudejaarsdag toch uitgezonden kan worden. Het blijft dus afwachten wat het oordeel van NICAM zal zijn en wat de beslissing van de NPO zal zijn.

Aan de talkshowtafels praat men uiteraard over het nieuws rond Pietje Bell. In de podcast TV-TALK bespreken we de belangrijkste fragmenten van de televisieavond:

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.