Entertainment
6 dec 2021, 23:02
Kroonprinses Amalia, die dinsdag achttien jaar wordt, krijgt op jonge leeftijd al te maken met mensen die willen meeliften op haar bekendheid. Dat wordt duidelijk in de documentaire Prinses Amalia: tiener op weg naar de troon.
De documentaire werd maandagavond uitgezonden op Net5 en geeft een inkijkje in het leven van de aanstaande koningin tot nu toe. Prinses Amalia komt zelf niet aan het woord, maar royaltyfotografen, journalisten, stylisten en andere bronnen zo dicht mogelijk bij de kroonprinses vertellen over haar leven.
Onder andere shownieuwspresentator Bart Ettekoven komt aan het woord als het in de documentaire over de basisschooltijd van Amalia gaat. Een van zijn kinderen gaat net als zij naar de Bloemcampschool in Wassenaar. Hij vertelt dat prins Willem-Alexander en koningin Máxima met de school afspraken haar geen voorkeursbehandeling te geven, maar dat de ouders hier anders mee omgingen.
"De ouders waren er altijd mee bezig", aldus Ettekoven. "Kinderen werden gepusht om Amalia uit te nodigen op hun feestje, zodat de ouders weer even een contactmomentje hadden met haar ouders." De documentaire beschrijft ook een moeilijke periode in het jonge leven van de kroonprinses toen zij werd 'geclaimd' door een van haar vriendinnetjes op de basisschool en zich net een vogel in een kooitje voelde. Amalia kreeg toen hulp van een psycholoog.
De drie prinsesjes moeten sowieso altijd heel erg opletten met wie ze omgaan, vertelt de documentaire. Ze hebben een kleine vriendengroep met wie ze heel hecht zijn. Afspreken met vrienden gaat ver van normaal, want er is altijd bewaking aanwezig die meeluistert. Maar dat weerhoudt Amalia er niet van om 's zomers in de strandtent van ouders van een vriendinnetje te werken.
Ook op school is altijd bewaking aanwezig en hangen overal camera's. Dit leidt één keer tot een rel, wanneer een beveiliger van Amalia een geladen pistool op het damestoilet van haar middelbare school laat liggen.
De veiligheidsmaatregelen hebben veel invloed op het privéleven van Amalia en haar zusjes, maar één afspraak maakt het allemaal wat lichter: De beveiliging mag nooit iets doorvertellen aan hun ouders. "Anders kan je jezelf nooit ontwikkelen tot de persoon die je wilt zijn", zei Willem-Alexander hier ooit over.
In de documentaire komen verder veel zaken aanbod die ook staan beschreven in het boek Amalia van schrijfster Claudia de Breij. Amalia voelt zich het best als ze op haar paard Mojito zit, heeft een ontzettend warme relatie met haar moeder en corrigeert haar vader nu al.
Ook de rouw waar de prinses al op jonge leeftijd mee te maken krijgt, wordt in de documentaire besproken. Na het ski-ongeluk van haar oom Friso, die hier uiteindelijk aan overlijdt, probeert moeder Maximá de vakantie zo normaal mogelijk door te laten gaan voor de kinderen. Amalia zoekt Friso later meerdere keren op in het ziekenhuis.
In de documentaire komt ook goed naar voren hoe moeilijk Amalia het heeft met het overlijden van haar tante Inés, op wie ze dol was. Het jongere zusje van Máxima maakte in 2019 een einde aan haar leven. De impact op Amalia, die veel met haar tante optrok, was enorm. Onlangs schreef het meisje een brief aan haar tante, waar ze alles heeft ingezet wat ze nog aan haar kwijt wil.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.