Terug

Volg Hart van Nederland

Zo houd je inbrekers uit je huis tijdens oud en nieuw

wonen

30 dec 2022, 19:45

Het aantal inbraken neemt weer toe. De verwachting is dat er dit jaar rond de 24.500 woninginbraken zijn gepleegd, aanmerkelijk meer dan vorig jaar. Toen speelde corona nog een rol, maar nu we weer zoals vanouds massaal de deur uit gaan betekent dat weer vrij spel voor inbrekers. Vooral tijdens oud en nieuw slaan inbrekers vaak toe. Ex-inbreker Miquel Roest geeft tips hoe je het geboefte te slim af kan zijn wanneer je uit huis bent.

We mogen dit jaar als van ouds weer oud en nieuw vieren. Dat betekent ook dat een groot aantal mensen niet thuis zal zijn. Ex-inbreker Miquel Roest weet als geen ander dat dit het ideale moment is om toe te slaan. De Nijmegenaar heeft inmiddels het inbrekersleven achter zich gelaten en geeft als kenner tips om woninginbraken zoveel mogelijk te voorkomen.

Overdag

Mensen denken dat er alleen 's nachts ingebroken wordt maar het is juist overdag, aldus Roest. De mensen die dit doen komen volgens de ex-inbreker ook vaak uit de buurt. "Ze kennen de wijk op hun duimpje en weten vaak hoe de routine loopt van mensen."

Roest geeft aan dat een vuilnisbak tegen het huis aanzetten een makkelijke manier voor inbrekers is om binnen te komen: "Als je daarop klimt sta je al anderhalve meter hoger. Dan kan je je makkelijk optrekken en als een raam op de eerste etage open staat ben je al binnen."

Tegen de lamp

Gelukkig zijn er ook genoeg manieren om de inbrekers buiten de deur te houden. Raamfolie is een goed voorbeeld om het moeilijker te maken voor inbrekers. "Je kan dan niet naar binnen kijken en dat maakt het minder aantrekkelijk om er moeite voor te doen", vertelt de ex-inbreker aan Hart van Nederland.

Ook geeft hij als tip om een sensorlamp buiten te hangen. "Dat schrikt de inbreker enorm af en zo'n lamp is tegenwoordig helemaal niet meer zo duur." De beste tip die de ex-inbreker mee kan geven is sociale controle. "Geef aan bij je buren als je iets verdachts hebt gezien of als je de sensorlamp vaak aan ziet gaan wanneer de buren niet thuis zijn."

Maar honderd procent een inbraak voorkomen kan je volgens Roest niet. "Je hebt er altijd mensen tussen zitten die er schijt aan hebben en het gewoon doen. Maar je kan het wel grotendeels voorkomen door niet de kliko tegen de muur aan te zetten en lampen met een timer aan te zetten. Dat kan al een hoop schelen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.