Terug

Volg Hart van Nederland

Snap jij die onbegrijpelijke brief van de overheid niet? De terugstuursticker helpt je

wonen

13 apr 2023, 07:34

Blauwe brief in je brievenbus? Daar kun je al van schrikken, maar als je de inhoud ook niet snapt ben je nog verder van huis. De Stichting Leer Zelf Online is klaar met onleesbare brieven van de overheid en komt daarom met een sticker waarmee je de brieven terug kunt sturen, meldt het AD. De sticker is al ruim 5000 keer besteld.

Op de sticker staat een QR-code met tips voor de schrijver van de brief, zodat de volgende keer wel duidelijk is wat er staat. De achterliggende boodschap achter de sticker? "Ik snap er geen bal van, probeer het opnieuw!" Al staat er letterlijk op de sticker: "Deze brief is te ingewikkeld voor mij. Stuur een versie in makkelijke taal."

Is zo'n sticker nodig? We vroegen het op straat:

Deze sticker kun je op je brief van de overheid plakken
1:29
Deze sticker kun je op je brief van de overheid plakken

Door het scannen van de QR-code op de sticker krijgt de ambtenaar tips wat diegene moet doen zodat de volgende keer wel duidelijk te lezen is wat er staat. Denk aan tips als: gebruik een leesbaar lettertype, onderstreep opdrachten, schrijf korte zinnen.

In twee weken tijd zijn er bij de stichting nu zo'n 5000 stickers aangevraagd.

Miljoenen Nederlanders hebben moeite met taalgebruik

Volgens de stichting hebben 3 miljoen Nederlanders moeite met het taalgebruik in brieven van de overheid. Ze snappen vaak de inhoud niet, of vertrouwen ze niet. "Mensen zijn als de dood voor de overheid door ingewikkelde brieven. Ze snappen het niet, en vertrouwen het niet", zegt directeur Jacques de Wit tegen de krant.

Dat is geen nieuws. Voor veel mensen zijn de jaarnota's van grote energiebedrijven bijvoorbeeld ook slecht leesbaar. Jos Niels (72) uit Gendt leerde zelf op late leeftijd lezen en geeft in deze video tips:

Als het aan Jos ligt, wordt de energienota veel makkelijker om te begrijpen
1:47
Als het aan Jos ligt, wordt de energienota veel makkelijker om te begrijpen

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.