Terug

Volg Hart van Nederland

Maak jij je tuin dit weekend lenteklaar? Let hier dan op

wonen

15 apr 2023, 12:00

Volgende week is het zover: het wordt eindelijk rond de 20 graden. En dat betekent dat we massaal de deuren willen opengooien en onze tuinen en balkons weer volop willen gebruiken. Maar dan moet het er natuurlijk wel een beetje florissant uitzien. Ga jij je tuin of balkon dit binnenkort lenteklaar maken? Hier een paar handige tips:

Vaste planten

Ga je dit weekend naar een tuincentrum, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Er wordt namelijk topdrukte verwacht. En dat is ook niet zo gek want het is een mooi startpunt om je groene project te beginnen.

Maar kijk wel uit wat je koopt: "Een tuincentrum is er natuurlijk op gericht om zoveel spulletjes te verkopen en om zo snel mogelijk kleur in je tuin te brengen. Ze verkopen dan ook veelal 1-jarige gekweekte plantjes", zegt tuinexpert Ben van Ooijen. Maar zoals de naam al zegt, heb je daar maar kort plezier van. Daarom raadt Van Ooijen aan om te investeren in vaste planten. Hier heb je veel langer plezier van en dat bespaart je elk jaar weer wat ritjes naar het tuincentrum.

Benieuwd naar het weerbericht van volgende week?

Weerbericht vrijdagavond 14 april 2023
2:50
Weerbericht vrijdagavond 14 april 2023

Diversiteit

Ook is biodiversiteit van belang. En niet alleen omdat het er leuk uitziet maar ook omdat het belangrijk is voor de natuur. Vlinders en bijen houden bijvoorbeeld van bloemen vanwege stuifmeel en nectar, en vogels zoeken graag een beschut plekje om een nestje te bouwen. Daar zijn bomen en struiken weer heel geschikt voor.

Wanneer je hier rekening mee houdt bij het inrichten van je tuin, help je de natuur dus een handje.

Planten van binnen naar buiten

Heb je planten in huis staan die je naar buiten wil verhuizen? Let dan vooral op wélke planten je nu al buitenzet, zegt Van Ooijen: "Orangerieplanten heb ik drie weken geleden al buitengezet". Deze planten kunnen wel tegen 1 of 2 graden vorst.

Maar het is wel oppassen geblazen met 1-jarige planten, zoals geraniums en afrikaantjes. Deze planten kunnen niet tegen vorst en nu loop je nog risico dat het 's nachts gaat vriezen. Het is daarom niet aan te raden om ze dit weekend al buiten te zetten.

Geduld

Volgens tuinexpert Ben van Ooijen is het uiteindelijk vooral belangrijk om geduld te hebben. Volgens Van Ooijen verwachten veel mensen veel te snel een bloemenzee als ze aandacht aan de tuin hebben besteed en soms laat de natuur gewoon even op zich wachten. En die tijd moet je de natuur dan ook geven!

Nu het mooie (lente)weer aan zit te komen duikt heel Nederland massaal de tuin in. En dat was dit weekend al goed te merken in tuincentra en op plantjesmarkten:

Mooi lenteweer in aantocht: drukte op plantenmarkten en tuincentra
2:30
Mooi lenteweer in aantocht: drukte op plantenmarkten en tuincentra

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.