Terug

Volg Hart van Nederland

Kans op stroomstoringen neemt toe, hier heb je recht op als je de dupe bent

wonen

23 jan 2024, 18:51

Het dagelijks leven kwam maandagavond even tot stilstand na een stroomstoring. In Amsterdam zaten tienduizenden huishoudens zonder stroom, en een paar uur later werd de treinspits een chaos door een stroomstoring. Wat zijn nou precies je rechten als je de dupe bent geworden van een stroomstoring?

Bijna zeventigduizend aansluitingen in onder andere Amsterdam-West, Nieuw-West en Noord moesten het maandagochtend zonder elektriciteit doen. Door de stroomstoring vielen er trams uit en stoplichten deden het niet. Meerdere trams stonden midden op kruispunten stil. Uitchecken na je treinreis kon op station Sloterdijk niet meer.

In de avond was het treinverkeer rondom Utrecht ontregeld. "Er rijdt niks meer volgens de dienstregeling", liet een woordvoerder eerder weten aan Hart van Nederland. De oorzaak was een korte stroomstoring die heeft geleid tot een seinstoring.

Kans op verstoringen neemt toe

Ook dinsdagochtend waren mensen de dupe van een stroomstoring; in Roosendaal zaten 1200 inwoners korte tijd zonder elektriciteit. Komen stroomstoringen vaker voor? "We verbruiken en leveren met zijn allen steeds meer stroom. De kabels en transformatorhuisjes kunnen deze druk soms niet aan en de kans op verstoringen neemt daardoor toe", aldus woordvoerder Theo Scholte van Netbeheer Nederland tegen Hart van Nederland.

Hoewel het Nederlandse energienet volgens Netbeheer Nederland een van de betrouwbaarste ter wereld is, staat die betrouwbaarheid dus wel onder druk. Gemiddeld hadden huishoudens in 2021 20 minuten geen stroom. In 2022 was dit al 2 minuten meer.

Schade door stroomstoring

Bij een stroomstoring kun je schade oplopen. Je koelkast en vriezer staat bijvoorbeeld enige tijd uit, waardoor producten kunnen gaan bederven. In sommige gevallen heb je recht op een vergoeding. Bij de drie grote netbeheerders Liander, Stedin en Enexis heb je pas recht op een vergoeding nadat je vier uur zonder stroom of gas zit. Die vergoeding bedraagt 35 euro. En voor elke vier uur daarbovenop ontvang je 20 euro extra.

Wie is jouw netbeheerder?

Op deze site kun je zien wie je netbeheerder is. Je moet daarvoor je postcode en je huisnummer invullen.

Er zijn echter ook uitzonderingen op het krijgen van een vergoeding. Zo heb je geen recht op een vergoeding als er bijvoorbeeld sprake is van een natuurramp. Of als er een stroomstoring is naar aanleiding van werkzaamheden, terwijl die werkzaamheden eerder aangekondigd zijn.

Heb je wel recht op een vergoeding, dan krijg je binnen twaalf weken een brief van je netbeheerder. Daarin staat hoeveel compensatie je krijgt.

Vertraging door ov

Een stroomstoring die effect heeft op het openbaar vervoer, kan ook vervelend zijn als je net met de tram of trein moet reizen. Als je zoals maandagavond vertraging hebt opgelopen bij de NS, dan krijg je je geld terug.

Heb je een half uur vertraging? Dan krijg je de helft van de rit vergoed. Na een uur is dat zelfs de prijs van je hele reis. De compensatie moet je zelf aanvragen bij de NS. Dit kan in je NS-account.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.