Terug

Volg Hart van Nederland

Zo blijven jouw huisdieren rustig tijdens de jaarwisseling

wonen

30 dec 2022, 17:06

Oliebollen, knallende kurken en schitterend vuurwerk. Het kenmerkt een traditionele oudejaarsavond. Maar huisdieren kunnen lijden onder al het geluid. Gelukkig zijn er ook handige trucs, zodat je huisdier weinig tot geen last heeft van het geknal.

De Dierenbescherming heeft een aantal tips als je huisdier bang is voor vuurwerk. Het belangrijk punt is voor het baasje: blijf jezelf zo kalm en normaal mogelijk gedragen. Ongeacht emotie, reageer op je hond zoals je dat altijd doet.

Daarnaast kan het sluiten van de gordijnen helpen. Zo ziet je hond of kat geen onverwachte lichtflitsen. Wanneer je dan de radio of tv zachtjes aanzet, vallen prikkels van buiten minder op.

Geen medicijnen

Hoewel het toedienen van kalmerende medicatie soms een goede uitweg lijkt, raadt de Dierenbescherming deze manier van angst wegnemen niet aan. "In sommige gevallen wordt het dier wel verdoofd, maar blijft het gehoor hetzelfde. Soms wordt het dier zelfs gevoeliger voor geluid. Dan is het dier dus nog altijd angstig, maar kan hij er niet op reageren", legt de Dierenbescherming op haar website uit. Dus ook al lijkt het aantrekkelijker: gebruik geen medicijnen.

Eigen huis ontvluchten

Sommige honden zijn zo bang, dat de baasjes samen met de honden het eigen huis ontvluchten. Zo spreekt Hart van Nederland met André uit Amsterdam. Zijn hond Bo heeft een traumatische ervaring opgelopen toen een aantal jaren geleden zwaar vuurwerk naar hem werd gegooid.

Sindsdien bivakkeert Bo samen met baasje André tijdens de jaarwisseling op een vakantiepark in Hoenderloo. André: "Hier vinden we rust. Het is een vakantie voor de hond, maar ook een beetje voor het baasje."

Dat beaamt ook Sara die samen met een vriendin en een leenhond in Hoenderloo verblijft. En dat doen ze niet voor het eerst. "Wij komen hier al 15 jaar met oud en nieuw", vertelt Sara. "De hond is zo bang voor vuurwerk, dat als hij het ziet of hoort zichzelf gaat afzonderen. Zo zielig! Daarom zijn we hier op een vakantiepark middenin de bossen. Voor ons is het een uitkomst."

Maar de beste tip is misschien wel voor de vuurwerkliefhebbers. Als je vuurwerk afsteekt, houd dan rekening met je omgeving. Wacht even met het aansteken van de vuurwerklont wanneer je ziet dat er een dier in de buurt is.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Foto: Unsplash

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.