Terug

Volg Hart van Nederland

De vlag mag weer uit, dit zijn de (ongeschreven) regels

wonen

4 mei 2023, 11:14

4 en 5 mei kleurt ons straatbeeld weer rood-wit-blauw. De Nederlandse vlag mag weer van zolder en aan de vlaggenmast. Maar wanneer en hoe mag je de vlag ophangen?

Ben je op zoek naar de regels? Nou, die zijn er dus eigenlijk niet. Er zijn geen regels voor het ophangen van de Nederlandse vlag die in de wet staan of die door de politie worden gehandhaafd. Eigenlijk mag je zelf dus bepalen hoe en wanneer je de vlag ophangt.

Wel is er de verplichting dat de vlag aan een stok bevestigd wordt die zo lang is dat de vlag de grond niet raakt en dus ook het verkeer niet zal storen. Ook is er de ongeschreven regel dat een vlag bij schemering naar binnen wordt gehaald.

Halfstok

Tijdens de dodenherdenking wordt de vlag uit respect halfstok opgehangen. Volgens de officiële richtlijnen hijs je de vlag om 18.00 uur helemaal tot in de top, en daarna laat je 'm langzaam tot twee derde van de stok zakken.

Toch al eerder doen? Dan is het Nationaal Comité 4 en 5 mei blij met je, want die roept op om de hele dag de vlag halfstok te hangen.

Overheidsgebouwen

Maar er zijn wel echte regels voor overheidsgebouwen.

De vlag mag bij overheidsgebouwen alleen hangen tussen zonsopgang en zonsondergang,. Aan beide zijden moet de Nederlandse vlag volledig verlicht zijn. Daarnaast mag onze driekleur de grond niet raken.

Hijs data

De vaste data waarop de overheid in 2023 zijn vlaggen hangt, zijn:

  • 31 januari - Verjaardag van prinses Beatrix

  • 27 april - Koningsdag

  • 4 mei - Dodenherdenking (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang)

  • 5 mei - Bevrijdingsdag

  • 17 mei - Verjaardag koningin Máxima

  • 25 Juni - Veteranendag (jaarlijks de laatste zaterdag van juni)

  • 15 Augustus - Formeel einde Tweede Wereldoorlog

  • 19 september - Prinsjesdag (derde dinsdag van september en alleen in Den Haag)

  • 7 December - Verjaardag prinses Amalia

  • 15 December - Koninkrijksdag

Uitzonderingen

Bij een bijzondere gebeurtenis zoals in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. Rutte kan ook een speciale vlaginstructie geven om slachtoffers te herdenken van een (inter)nationale ramp. Bron: Rijksoverheid.nl

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.