Werk
28 dec 2022, 09:53
Met ingang van volgend jaar veranderen er weer een hoop wetten en regels in ons land. Dinsdag plaatste Hart van Nederland al een overzicht van de nieuwe of aangepaste belastingen en toeslagen. Nu deel twee met nog meer zaken die van belang kunnen zijn voor jouw portemonnee.
Een van de meest besproken onderwerpen van de afgelopen tijd moet toch wel het energie-prijsplafond zijn. Deze maatregel, die vanaf 1 januari van kracht wordt, is ingesteld om huishoudens te ontzien nu de prijzen voor gas en stroom zo onberekenbaar zijn.
Een kuub gas gaat onder het prijsplafond 1,45 euro kosten, een kilowattuur stroom 0,40 euro. Tot een verbruik van 1200 kuub gas of 2900 kWh betaal je die tarieven, daarboven de marktprijs. Daarnaast blijven huishoudens met een laag inkomen in 2023 recht houden op een energietoeslag van 1300 euro.
Over energie gesproken: het isoleren van woningen zal in 2023 aantrekkelijker worden. Je kunt dan namelijk ook subsidie aanvragen als je 'maar' één maatregel doorvoert, zoals bijvoorbeeld het isoleren van de muren of het dak. Bij één maatregel zal de overheid 15 procent vergoeden, maar bij meerdere maatregelen neemt dat percentage toe.
De leeftijd voor de kostendelersnorm gaat omhoog: van 21 naar 27 jaar. Tot die leeftijd heeft het inwonen van jongeren geen invloed op de bijstandsuitkering van hun ouders. Vakbond FNV hamerde al langer op het aanpassen van de kostendelersnorm, omdat de vanaf 2023 oude vorm bij zou dragen aan armoede in ons land.
De roetfiltertest gaat onderdeel uitmaken van de APK, oftewel de Algemene Periodieke Keuring voor voertuigen. Het was eigenlijk de bedoeling dat dit halverwege 2022 al zou worden doorgevoerd, maar op advies van de RDW en brancheorganisaties werd dit verplaatst naar 1 januari 2023. Alle dieselvoertuigen die een roetfilter moeten hebben, moeten deze test doorstaan. In totaal gaat het om 1,2 miljoen voertuigen.
De bestuurders van snorfietsen moeten opletten, want vanaf het nieuwe jaar is het namelijk ook voor die personen verplicht om een helm te dragen tijden het rijden. Heb je zo'n apparaat in de schuur staan? Zorg er dan voor dat je een goedgekeurde bromfietshelm of een speedpedelec-helm aanschaft. Wie zich niet aan de snorfietshelmplichtregel houdt, riskeert een boete van 100 euro.
De maximumtarieven die gemeenten mogen vragen voor identiteitsbewijzen of paspoorten gaan omlaag. Waar een ID-kaart nu nog maximaal 68,53 euro mag kosten en een paspoort 75,80 euro, zal dat vanaf 2023 respectievelijk niet meer gaan kosten dan 70,38 euro en 77,87 euro.
Tot slot verdwijnen de misleidende 'van-voor'-prijzen op de prijskaartjes. Tot nu toe was het voor een winkel namelijk mogelijk om eerst de prijzen te verhogen, om daarna een verlaging als korting te bestempelen. Volgens de nieuwe regels geldt dat de prijs waar de korting af gaat, de laagste prijs is in de afgelopen dertig dagen.
Hart van Nederland/ANP
Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.