Terug

Volg Hart van Nederland

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaag brengen

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaag brengen

Politiek

30 sep 2022, 16:39

Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) laat onderzoeken hoe in Nederland overdag meer kan worden bespaard op het stroomverbruik. Ook minder verlichting langs de wegen 's avonds is een optie, zolang de verkeersveiligheid niet wordt bedreigd.

Dat zei hij na afloop van extra beraad met zijn EU-collega's over de elektriciteitsprijzen. Ook de overheid zelf moet op elektriciteit besparen en minder lichten in de kantoren op bijvoorbeeld het Binnenhof laten branden of het minder verlichten van monumenten, erkende hij.

2,8 miljard

De ministers werden het erover eens dat er minder stroom moet worden verbruikt in Europa en spraken onder meer af dat de lidstaten meer zullen besparen. Zo komt er een verplichting om tijdens de piekuren 5 procent minder te verbruiken. "Voor Nederland levert dat echter niet zoveel op", aldus Jetten.

Hij ziet op de korte termijn vooral heil in een andere afspraak, namelijk dat stroomproducenten die fossiele brandstoffen gebruiken (kolen, olie, gas) een stukje winst als "solidariteitsheffing" inleveren om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven te helpen met het betalen van de rekening. Jetten verwacht dat dit volgend jaar 2,8 miljard euro zal opleveren, wat zal worden voorgeschoten door het Rijk.

Nog stappen te maken met elektriciteitsbesparing

Jetten zegt binnenkort met een volgende publiekscampagne te komen. "De focus lag eerst op gasbesparing. Voor gas halen we de doelen al ruimschoots. Maar op elektriciteitsbesparing zal Nederland nog echt wel een paar stappen harder moeten zetten om aan de Europese afspraken te voldoen", zei de D66'er. "Als we minder stroom verbruiken gaat de prijs omlaag. Het is de snelste manier."

Ook de energieproducenten krijgen te maken met maatregelen om hun klanten te helpen de energierekening te betalen. Producenten die met wind, zon of andere relatief goedkope bronnen hun stroom opwekken, mogen nog maar 180 euro per megawattuur zelf houden. De rest moeten ze afdragen. Voor Nederland zal dit volgens Jetten op de korte termijn "geen enorme opbrengst zijn, een paar honderd miljoen euro". Het is bovendien een lastig uitvoerbare maatregel.

Solidariteitsheffing

Jetten ziet meer heil in een andere deal tussen de 27 EU-landen, namelijk een "solidariteitsheffing" voor fossiele energiebedrijven (gas, kolen, olie) om kwetsbare huishoudens en kleine bedrijven te helpen met het betalen van de elektriciteitsrekening. "De grote klapper zit hem echt in het afromen van overwinsten in de fossiele industrie", aldus Jetten.

Het kabinet heeft al besloten per 1 januari de mijnbouwheffingen die olie- en gasbedrijven betalen te verhogen. Dat levert het kabinet in 2023 en 2024 samen 2,8 miljard euro op. Het geld wordt gebruikt om huishoudens te helpen de energierekeningen te betalen. In Brussel zei Jetten te zullen kijken of nog meer van deze maatregelen mogelijk zijn.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.