Terug

Volg Hart van Nederland

Energieprijsplafond blijkt voor veel Nederlanders stuk minder gunstig dan gedacht

nieuws

13 dec 2022, 19:53

Het prijsplafond dat door het kabinet is ingesteld om torenhoge energierekeningen te voorkomen, gaat lang niet altijd uitkomst bieden. Alleen Nederlandse huishoudens met een extreem gemiddeld stroom- en gasverbruik zullen ervan profiteren. Dit heeft alles te maken met de rekenmethode die het ministerie heeft bedacht.

Dat blijkt uit antwoorden die RTL Nieuws heeft gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De ingewikkelde rekenmethode deelt het prijsplafond op in twee periodes: een vóór de jaarafrekening en een daarna. Dit gebeurt volgens het ministerie om boekhoudkundige redenen. De periodes zijn voor ieder huishouden anders, omdat de jaarafrekening vaak volgt op de datum waarop je het contract ooit afsloot.

Reken even mee

Het nieuwsprogramma geeft een rekenvoorbeeld: iemand die zijn jaarafrekening op 28 april krijgt, mag in de periode van 1 januari 2023 tot en met 27 april 2023 maximaal 647 kuub gas en 1074 kWh stroom afnemen. Althans, dat verbruik valt dan nog binnen het prijsplafond.

Alles wat daarboven wordt verbruikt, valt dan hoogstwaarschijnlijk onder het nog steeds peperdure energietarief van de aanbieder. Stel: het huishouden uit het rekenvoorbeeld verbruikt in die periode 800 kuub gas en 1300 kWh stroom. Dan zullen 153 kuub gas en 226 kWH stroom onder het hoge tarief vallen, ook al zit het huishouden daarmee nog ver onder de gestelde grenzen van het prijsplafond.

Stel nu dat datzelfde huishouden de rest van het jaar zoveel stroom en gas verbruikt dat het aan het einde uitkomt op precies 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom (de hoeveelheden die op papier onder het prijsplafond vallen), heeft het toch hoge prijzen voor een deel van de energie moeten afrekenen (de 153 kuub gas en de 226 kWh stroom). Feitelijk gezien zijn er dan niet 1200 kuub gas en 2900 kWh stroom gesubsidieerd, maar 1047 en 2674 kWh.

Zuinig beginnen nuttig?

Andersom werkt het ook hetzelfde: zuinig voorafgaand aan de jaarafrekening? Leuk, maar helaas mogen de niet verbruikte kuubs en kilowatturen niet worden 'meegenomen' naar de periode ná de jaarrekening. Alles wat een huishouden dus verbruikt boven het prijsplafond, moet tegen het hoge energietarief worden afgetikt, zonder dat het door 'meegenomen' kuubs/kilowatturen zal worden gecompenseerd.

Alleen extreem gemiddelde verbruikers en huishoudens die zowel voor als na de jaarafrekening meer verbruiken dan het prijsplafond, profiteren optimaal. Het prijsplafond is tijdelijk en zal lopen tot eind 2023. Daarna kijkt het kabinet alleen naar de huishoudens die écht hulp nodig hebben, mochten de energieprijzen dan nog steeds hoog zijn.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.