Terug

Volg Hart van Nederland

Met dit plan moet Nederland weer langzaam uit de lockdown komen

Met dit plan moet Nederland weer langzaam uit de lockdown komen

Milieu en Gezondheid

13 apr 2021, 19:00

Niet met een routekaart, maar met een openingsplan wil het kabinet nu perspectief bieden en aangeven wanneer de coronaregels worden losgelaten. Het kabinet heeft een scenario opgesteld waarop zij de komende maanden Nederland geleidelijk uit de huidige lockdown willen halen.

Lees het laatste nieuws rondom het coronavirus in ons liveblog

De versoepelingen zijn onderverdeeld in vijf stappen, die om de twee à drie weken worden doorgevoerd. Stap zes, het loslaten van alle basismaatregelen, wordt 'op enig moment besloten'.

Dit stappenplan presenteerde het kabinet dinsdag tijdens de persconferentie. Er staan data bij de stappen, maar dat zijn eerder richtlijnen, benadrukt het kabinet. "We gaan sneller als het kan en langzamer als het moet. Het geeft richting. Op welke datum we het kunnen loslaten is geen zekerheid en geen belofte, daarvoor is het virus te onvoorspelbaar", zei demissionair coronaminister Hugo de Jonge.

28 april: Als eerste stap wil de overheid maatregelen versoepelen die voor een grote maatschappelijke impact zorgen. Zo zal de avondklok vanaf deze datum worden afgeschaft, het aantal bezoekers wordt uitgebreid van 1 naar 2 per dag, worden de hogescholen en universiteiten onder voorwaarden heropend, gaan de terrassen weer open en worden de regels voor winkels versoepeld.

11 mei: Bij stap twee wordt buiten meer mogelijk gemaakt. Zo gaan vanaf 11 mei met een negatieve test zogenoemde 'doorstroomlocaties' weer open. Dat zijn plekken waar mensen voornamelijk lopend iets beleven zoals bij musea, monumenten en pretparken, en openen gebouwen waar culturele activiteiten plaatsvinden zoals theaters.

Ook worden de mogelijkheden om buiten te sporten verruimd en worden accommodaties voor binnensporten. Ook wordt het mogelijk om met een negatieve test als publiek bij professionele sportwedstrijden te zijn.

26 mei: Vanaf de derde stap moet ook binnen meer mogelijk worden gemaakt, zodra volgens de verwachtingen het aantal gevaccineerde mensen is toegenomen en de druk in de ziekenhuizen is verminderd. Vanaf 26 mei wordt het voor de eerste evenementen mogelijk om met een negatieve test weer van start te gaan.

Daarnaast moeten we ook weer buiten de deur kunnen gaan eten want dan gaan ook eetgelegenheden zoals restaurants weer open. Wel zou je dan aan de deur een negatieve coronatest moeten kunnen laten zien. Thuis kan je voortaan vier personen per dag uitnodigen, en in binnenruimten zoals bioscopen naar 30 personen of meer.

16 juni: Half juni is de verwachting van de overheid dat alle mensen met een medische indicatie en alle mensen boven de 50 hun eerste vaccinatieprik hebben gehad. Vanaf dit moment wordt het ook mogelijk dat er minder beperkingen zijn. Zo kunnen alle evenementen weer van start gaan, onder voorwaarde van een negatieve test.

Naast festivals moet het 16 juni ook weer mogelijk worden om naar cafés en andere horecagelegenheden te gaan. Ook hierbij moeten gasten een negatieve test laten zien om binnen te komen. Het maximaal aantal mensen dat je thuis per dag kan uitnodigen gaat naar zes, en de maximale groepsgrootte in binnenruimten naar 50 personen of meer.

7 juli: Vanaf deze datum verwacht het kabinet dat er nog zo'n 500 mensen in de ziekenhuizen liggen met coronaverschijnselen, ten opzichte van de ruim 2500 nu. De openstelling voor horecagelegenheden en evenementen wordt verruimd, net als de maximale groepsgrootten. Thuis kan je vanaf 7 juli 8 mensen uitnodigen, en in binnenruimten gaat het aantal naar 100.

Na deze periode, maar volgens het plan nog niet voor 1 augustus, zullen de basisregels kunnen worden losgelaten. In het grootste deel van de zomer zullen we ons volgens het kabinet dus nog allemaal aan de anderhalve meter moeten houden, je handen wassen en je bij klachten te laten testen en thuis te blijven.

'Indicatieve schets'

Wel geeft het kabinet aan dat het hierbij om een 'indicatieve schets' gaat en dat afhankelijk van de ontwikkeling van het aantal besmettingen en de leveringen van vaccinaties dit scenario nog op de schop kan. Dit scenario is niet op advies het OMT gemaakt, maar is een eigen initiatief van het kabinet.

Bekijk hieronder het hele plan van het kabinet:

Bron: Rijksoverheid

Bron: Rijksoverheid

Bron: Rijksoverheid

Bron: Rijksoverheid

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.