Terug

Volg Hart van Nederland

Een op de drie ic-verpleegkundigen denkt aan stoppen: 'We kunnen nooit bijtanken'

Milieu en Gezondheid

11 nov 2021, 16:01

Steeds meer verpleegkundigen op de intensive care ervaren angst, depressie of posttraumatische stress door hun werk. Een derde denkt er zelf over om te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek van het RadboucUMC en ErasmusMC onder 600 ic-verpleegkundigen.

Met dagelijks ruim meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen en steeds meer mensen in het ziekenhuis, loopt de druk op de zorg hard op. Dat merkt ook ic-verpleegkundige in het RadboudUMC, Lisette Kremers - van Hees. "De werkdruk is al anderhalf jaar enorm hoog. We hoopten dat het ergens rustiger zou worden, zodat we konden bijtanken, maar dat is helaas niet gebeurd."

En dan kans dat het rustmoment er binnenkort gaat komen is ook nihil. Donderdag werd er een twijfelachtige mijlpaal gevestigd: ruim 16.000 nieuwe positieve besmettingen in een dag tijd. Het oude record dateerde van 20 december, toen er 12.997 besmettingen aan het licht waren gekomen. Ook stijgt het aantal patiënten in de ziekenhuizen gestaag en daarmee de druk in de zorg.

Fysiek en mentaal uitvallen

Zelf is Lisette nog niet uitgevallen, maar ze ziet het constant bij collega's om haar heen. "Ik zie het gebeuren bij mensen die dit al heel lang doen en stevig in hun schoenen staan. Je merkt gewoon dat collega's over hun grenzen gaan en dan fysiek of mentaal uitvallen", aldus Kremers - van Hees. "We moeten het dus ook met steeds minder mensen doen."

Het onderzoek bevestigt wat Lisette elke dag ziet, legt onderzoeker Mark van den Boogaard uit. Veertig procent van de verpleegkundigen die meededen aan het onderzoek heeft last van depressies of angsten en de helft dreigt uit te vallen. Je weet dat het slecht gaat maar als je het onderzoek leest schrik je toch van die cijfers", licht Lisette toe.

'Hou je aan de maatregelen'

Morgen is er weer een nieuwe persconferentie. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet een lockdown in te voeren van twee weken. "Ik hoop echt dat iedereen in Nederland zich aan de maatregelen houdt", vertelt de IC-verpleegkundige. "En als je niet gevaccineerd bent, overweeg het dan alsnog. We willen dat de zorg voor iedereen toegankelijk blijft."

Ook Van den Boogaard hoopt dat mensen er alles aan doen om nog meer druk op de zorg te voorkomen. "We moeten ons echt aan de maatregelen houden en proberen dat zoveel mogelijk mensen zich toch laten vaccineren. Het opschroeven van de maatregelen is heel hard nodig en had zelfs wel iets eerder gemogen."

Meer verpleegkundigen nodig

De onderzoeker benadrukt dat het niet alleen een probleem is van nu. "Er moeten op lange termijn meer verpleegkundigen aan het bed komen, niet alleen op de intensive care", aldus Van den Boogaard. "We moeten laten zien dat het vak, ook buiten de coronatijd om, echt heel erg mooi en belangrijk is."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.