Terug

Volg Hart van Nederland

Oekraïense vluchtelingen steken eerste asperges in Brabant: 'Ik ben trots!'

Oekraïense vluchtelingen steken eerste asperges in Brabant: 'Ik ben trots!'

Oekraïne

6 apr 2022, 19:07

Na het goede weer van afgelopen week hebben de Brabantse Wal-asperges hun kopjes boven de grond uitgestoken. Hoog tijd voor de eerste steek van het seizoen! En dit jaar krijgen Oekraïense vluchtelingen de eer in het West-Brabantse Lepelstraat.

Op deze manier willen de aspergebouwers de gevluchte Oekraïeners een hart onder de riem steken. Ze worden daarom op verschillende manieren in het zonnetje gezet. "Het zorgt ook voor afleiding van de vreselijke situatie waarin de Oekraïeners zitten", legt organisator Dennis van Tilborg van ProefMei uit aan Hart van Nederland.

"Mijn ouders zijn nog in Kharkov en de situatie is daar ontzettend slecht", vertelt de bezorgde Tatyana. De vluchtelingen verblijven op dit moment in een opvang in Bergen op Zoom, maar de zorgen zijn groot, want veel familieleden zijn achtergebleven in Oekraïne. "Er vallen daar nog steeds bommen", weet Tatyana.

Culinaire uitwisseling

Voor Oekraïners is de asperge geen bekende groente. Deze dag is dan ook bedoeld als culturele uitwisseling en een manier om de vluchtelingen in aanraking te laten komen met de Nederlandse culinaire tradities. "Iedereen wil ons helpen en dat is heel belangrijk", zegt de gevluchte Natali. "Ik ben jullie heel dankbaar. Iedereen."

De Brabantse Wal-asperges zijn een officieel Europees streekproduct. Traditiegetrouw worden de eerste asperges van het seizoen in een houten kistje aangeboden aan de burgemeester, die het 'witte goud' vervolgens aan de koning levert. Woensdag kregen de Oekraïeners de eer om dit te doen. "Ik ben trots!", glundert Natali.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.