Terug

Volg Hart van Nederland

Twee derde van de Nederlanders vreest dat oorlog tussen Rusland en Oekraïne escaleert

Oekraïne

7 feb 2023, 21:52

Ruim twee derde van de Nederlanders (67 procent) vreest dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne escaleert. Dat blijkt uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder bijna 2.500 respondenten.

Dinsdag werd bekend dat Nederland samen met Duitsland en Denemarken “ten minste” honderd Leopard 1A5-gevechtstanks voor Oekraïne koopt. Een goed idee, vindt 44 procent van de respondenten. Maar een ongeveer net zo grote groep (46 procent) denkt dat de regering dat beter niet had kunnen doen.

"Waarom besteden ze zoveel uit aan andere landen, terwijl er in Nederland gezinnen zijn die geen eten op tafel hebben en waar de zorg op de tenen moet lopen?", vraagt een respondent zich af. "Geef het geld aan Turkije en Syrië, die hebben het nodig", oppert een ander.

Niet de oplossing

Meer dan de helft van de ondervraagden (58 procent) denkt dat de investering in militair materiaal niet zal helpen om een einde aan de oorlog te maken. "Militaire hulp is niet de oplossing. Zorg ervoor dat partijen met elkaar gaan praten. Met enkel wapens is nog geen enkele oorlog geëindigd", schrijft een respondent.

De financiële en materiële Nederlandse inmenging in het conflict tussen Oekraïne en Rusland zorgt voor angst onder Nederlanders. "De oorlog kan zeker escaleren, zolang de wereld zich ermee blijft bemoeien", denkt iemand. "Als de oorlog escaleert komt dat door inmenging van andere landen, zoals Nederland", vindt een ander.

Veel mensen denken dan ook dat Nederland op termijn direct betrokken zal raken bij het conflict. Mocht dat gebeuren, dan zullen de Nederlandse bondgenoten van de NAVO in actie komen en ligt een Derde Wereldoorlog op de loer. "Nederland moet stoppen met het leveren van wapens en geld aan Oekraïne. Niet ons conflict", besluit een respondent.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.