Terug

Volg Hart van Nederland

Soest is woest over plaatsing 200 langdurige woningen voor gevluchte Oekraïners

Oekraïne

28 apr 2022, 23:28

Nederland moet komende tijd nóg meer vluchtelingen uit Oekraïne opvangen. Er moeten landelijk nog 25.000 extra plekken bijkomen. Maar veel gemeenten lopen tegen hun grenzen aan. In Soest heeft de gemeente geen probleem met het opvangen van 700 nieuwe Oekraïners, de inwoners juist wél. Zij zijn het niet eens met de plek waar de mensen worden opvangen en gaan daarom demonstreren voor het gemeentehuis.

Bart Weiland woont in de straat die uitkijkt op het perceel waar binnenkort 200 woningen worden geplaatst voor Oekraïense vluchtelingen. Hij, en zijn buren, zijn niet perse tegen de komst van de vluchtelingen. Ze zijn juist woest op de manier hoe de burgemeester het heeft aangepakt. "We kregen op 1 april het bericht binnen dat er bij ons op het groen perceel tegenover de straat woningen worden geplaatst en dachten eerst dat dit een misplaatste zieke 1 april grap was, maar dat was het niet", legt Bart uit.

Volgens Bart heeft de burgemeester dit besluit gemaakt zonder de raad. "Hij heeft het besluit alleen genomen. Maar er is nog niks concreet en we hebben geen idee wanneer het komt en hoe ze dit willen bewerkstellen."

De lucht in

Het groen perceel is volgens Bart een idyllisch plekje wat gewaarborgd moet worden. "Als daar 200 woningen moeten komen dan zou dat verloren gaan. Ook is het maar 1,5 hectare groot waardoor ze waarschijnlijk de hoogte in moeten. Dan gaat het zicht helemaal verloren."

Tijdens een bewonersbijeenkomst afgelopen 20 april probeerde bezorgde bewoners in gesprek te gaan met burgemeester Rob Metz. "Maar hij had heel weinig antwoorden op de vragen die we hadden. Er zou een vooronderzoek zijn geweest naar de juiste locatie, maar tijdens het gesprek gaf hij toe dat het vooronderzoek niet goed is geweest. Er was geen andere locatie onderzocht en dat er niet geïnventariseerd was", legt Bart uit.

De inwoners hebben alternatieve locaties als optie gegeven aan de gemeente. Maar worden dan volgens Bart met een kluitje het riet ingestuurd zonder duidelijke argumenten. "Er is veel landelijk gebied rondom Soest. Boeren hebben zelfs aangegeven om land af te staan om te helpen. Waarom kan het niet daar?"

Stille demonstratie

De bewoners voelen zich niet gehoord gaan daarom vanavond demonstreren voor het gemeentehuis. "Er komen waarschijnlijk zo'n 60 tot 70 man bij elkaar. We dragen allemaal een wit shirt en houden printjes vast waar monden op te zien zijn met een kruis erover." Met het witte shirt willen de bewoners aangeven dat het een vredelievend proces zal zijn. "maar de printjes zijn om aan te geven dat we op dit moment monddood gemaakt worden."

Het zal geen schreeuwende demonstratie worden als het aan Bart ligt. "We willen de raadsleden een signaal geven en niet voor het hoofd stoten. We willen de kans hebben om met hun in gesprek te gaan en samen tot een oplossing komen. Niet een eenzijdige beslissing van de burgemeester."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.