Terug

Volg Hart van Nederland

Russische vlag aan kerktoren maakt tongen los in Moerstraten: 'Ongemakkelijk'

Oekraïne

7 apr 2022, 16:27

Het is een opvallend gezicht: tussen alle Oekraïense vlaggen in het Brabantse dorpje Moerstraten, vlak bij Roosendaal, wappert aan de (voormalige) kerktoren het wit, blauw en rood van de Russische vlag. Bewoners zijn geschrokken, boos en verontwaardigd. Om solidariteit te tonen aan de slachtoffers van de Russische aanval op Oekraïne heeft de gemeente Roosendaal vorige week door de hele gemeente Oekraïense vlaggen opgehangen. Vrijdag hing er tussen alle blauw-gele vlaggen ineens een Russische vlag aan het kerktoren in Moerstraten. Een actie die bij veel dorpelingen in het verkeerde keelgat is geschoten.

(Foto gaat verder onder foto)

russische vlag

russische vlag

Aangebeld bij kerk om verhaal te halen

Gemeenteraadslid Eric de Regt van de lokale Vrij Liberale Partij (VLP) heeft inmiddels veel geschrokken bewoners gesproken. "Ze vinden het vooral ongemakkelijk dat dit juist in hun dorp gebeurt", zegt hij tegen Hart van Nederland. "De kerk staat op een prominente plek in het dorp, dus de vlag is ook niet te missen."

De voormalige kerk is tegenwoordig een woonhuis. De huidige bewoners hebben de Russische vlag zelf opgehangen. Marc van der Bol van Stichting Bewonersplatform Moerstraten heeft de stoute schoenen aangetrokken en aangebeld om verhaal te halen. "Het bleek al snel dat de bewoners een hele andere mening hebben dan de meeste mensen."

'Bewoners denken dat oorlog nepnieuws is'

"Ze reizen veel en hebben zelf ook een dochter die in Moskou woont. Ze denken dat alles wat nu in Oekraïne gebeurt nepnieuws is", legt Van der Bol uit over de opmerkelijke steunbetuiging aan Rusland. "Ik heb ze uiteindelijk wel verzocht de vlag weg te halen, maar zij snapten niet waarom."

Van der Bol vindt het heel vervelend dat het allemaal zo moet lopen, maar zegt dat er niets tegen kan worden gedaan. De bewoners overtreden namelijk geen wetten met hun vlagvertoon. "Het is erg vervelend allemaal, maar uiteindelijk gaat het om een houten stok met een stukje stof eraan. Het is en blijft ongepast, maar iedereen heeft een eigen mening."

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.