Terug

Volg Hart van Nederland

'Onze' accijnzen spekken de staatskas flink, maar hoeveel?

Oekraïne

7 mrt 2022, 18:19

Verlaag tijdelijk die accijnzen, vond 93 procent van de ruim 3.200 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel, maar volgens minister Kaag (Financiën) is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Dat geld zou broodnodig zijn voor de schatkist, aldus de minister, maar hoeveel leveren 'onze accijnzen' eigenlijk op?

Tanken was al duur, maar wordt alleen maar duurder als gevolg van de onrust op de oliemarkt door de oorlog in Oekraïne. Afgelopen week liep de geadviseerde prijs voor Euro95 al op tot maar liefst 2,311 euro per liter en dat steeg in het weekend verder waardoor de prijs nu 2,357 euro is.

Verlaging van accijnzen is echter geen optie, legde Kaag in WNL op Zondag uit aan presentator Rick Nieman. Volgens de minister zou een verlaging van accijnzen betekenen dat er vervolgens minder geld in de schatkist terechtkomt voor bijvoorbeeld onderwijs. Wel zal het kabinet vermoedelijk deze week met andere plannen komen ter lastenverlichting, aldus Kaag, maar hoe of wat is nog onduidelijk.

Maar als het kabinet de accijnzen voorlopig wél zou verlagen, wat zou dat betekenen voor de schatkist? TopGear zocht het met gegevens van consumentencollectief United Consumers uit, gebaseerd op de laatste CBS-cijfers van in Nederland verbruikte motorbrandstoffen voor vervoer. TopGear gaat in de berekening uit van een gemiddeld genomen nationaal verbruik van 400 miljoen liter per maand.

Accijns benzine

Op dit moment bestaat 34 procent van de benzineprijs uit accijns. Dat komt neer op 80 cent van 2,357 euro per liter benzine. 17 procent van die prijs is BTW en komt neer op 40 cent. De overheid 'verdient' hiermee een slordige 480 miljoen euro per maand.

Accijns diesel en lpg

Op diesel is de accijns 25 procent van de literprijs die op dit moment 2,067 euro is. Dat komt neer op 52 cent per liter. De BTW is 35 cent. Dat levert de schatkist 478 miljoen euro per maand op. De accijns op lpg (1,243 euro) is 'slechts' 14 procent, wat neerkomt op 17 cent per liter. De BTW is dan 21 cent. Het vloeibare gas levert de staat 'maar' 6 miljoen euro op.

Kassa!

Dat betekent dat er, "in een goede maand", voor zo'n 1 miljard euro richting schatkist wordt getankt, zo rekent TopGear zich rot. In de Miljoenennota van 2022 werd er uitgegaan van een uitgavenbegroting van 353 miljard euro voor sociale zekerheid en zorg.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.