Terug

Volg Hart van Nederland

Onderwijs voor gevluchte Oekraïense kinderen vergt 'veel creativiteit'

Oekraïne

4 apr 2022, 23:22

Honderden kinderen die in de afgelopen weken uit Oekraïne zijn gevlucht, krijgen vanaf maandag les op tijdelijke scholen. Onderwijsminister Dennis Wiersma opende maandag Oekraïense scholen in Arnhem en Ederveen. Het zal "heel veel creativiteit" vragen om de Oekraïense kinderen die naar Nederland komen allemaal onderwijs te geven, dit omdat het onderwijs al kampt met grote personeelstekorten.

Wiersma opende maandag samen met de Oekraïense ambassadeur Maksym Kononenko en de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch een speciale school voor basis- en voortgezet onderwijs aan Oekraïense kinderen in Arnhem-Zuid.

Versierde klaslokalen

Voor de opening hadden de ongeveer honderd leerlingen in spe en hun ouders zich verzameld in de school, die huist op de bovenste verdieping van een gebouw met twee Nederlandse basisscholen. De lokalen, waar de lessen dinsdag zullen beginnen, waren maandag al versierd met tekeningen. Kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar oud krijgen les in de nieuwe school. In eerste instantie zijn de klassen ingedeeld op leeftijd, maar komende weken wordt bepaald welk niveau de leerlingen hebben, aldus Sanne van der Veen, die betrokken is bij het project. De basisschoolleerlingen krijgen zoveel mogelijk les in het Nederlands, met behulp van Oekraïense onderwijsassistenten. Ze volgen vakken als rekenen, maar ook veel sport en spel.

Ook in het voortgezet onderwijs is er ruimte voor "sociaal-emotioneel welzijn", legde Van der Veen uit. Zo krijgen de leerlingen drama- en sportlessen. Ook de middelbare scholieren volgen Nederlandse les en vakken zoals wiskunde, deels van eveneens uit Oekraïne gevluchte docenten. Daarnaast leren ze over de Nederlandse samenleving.

Hulp bij verwerken van trauma's

Naast de 'normale vakken' gaan de leraren ook veel tijd besteden aan het mentale welzijn van de kinderen. De leerlingen "krijgen bijvoorbeeld ondersteuning bij het verwerken van trauma's", aldus het ministerie van Onderwijs. Ook krijgen ze les in Nederlands en in vakken als rekenen en wiskunde.

De kinderen kunnen ook lessen van hun school in Oekraïne volgen en kunnen in Nederland hun Oekraïense examens doen. Naast Arnhem komen er soortgelijke scholen in Eindhoven en Hengelo. In Amstelveen is vorige week al een tijdelijke Oekraïense onderwijsinstelling van start gegaan. De Oekraïense scholen blijven sowieso tot de zomer open.

Druk op onderwijs is al groot

Dit alles kost veel menskracht, erkende ook Wiersma maandag. En dat terwijl het onderwijs kampt met grote personeelstekorten. Volgens de minister zijn er momenteel zo'n 6000 tot 7000 Oekraïense kinderen in Nederland. De Algemene Vereniging Schoolleiders zegt op basis van een peiling dat er al zo'n 10.000 Oekraïense kinderen meedoen in het onderwijs. Hoeveel het er uiteindelijk gaan worden is volgens Wiersma lastig in te schatten. "Dat hangt ervan af hoeveel mensen hier naartoe komen."

Niet alleen docenten worden opgeroepen te helpen, maar bijvoorbeeld ook maatschappelijk werkers. Daarnaast zijn er mensen nodig om kinderen te begeleiden die online les krijgen vanuit Oekraïne. "We doen wat we kunnen", aldus de minister.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.