Terug

Volg Hart van Nederland

Oekraïense en Russische circusartiesten treden samen op om geld in te zamelen

Oekraïense en Russische circusartiesten treden samen op om geld in te zamelen

Oekraïne

24 apr 2022, 23:16

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn veel Oekraïense circusartiesten gestrand in Europa. Om te laten zien dat Russen en Oekraïners wel in vrede samen kunnen leven en werken, treden 36 Russische en Oekraïense artiesten samen op.

Stichting Dordts Circus Royal en de gemeente Dordrecht organiseren deze voorstellingen, die eind april te zien zijn. De gehele kaartenopbrengst gaat naar Oekraïne om slachtoffers van de oorlog te helpen.

Een voorbeeld

Volgens Tonie Teuteberg van de stichting is er hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen. "Hier ben ik echt wel trots op, het heeft mij geraakt." Het circus zou volgens Tonie het voorbeeld moeten zijn voor de hele wereld. "Het circus is al decennialang gewend om met verschillende nationaliteiten samen te werken. Wij weten niet beter."

Zelf heeft Tonie zijn eigen kerstcircus al twee keer moeten afzeggen vanwege corona. "Ondanks dat ik hier niks aan verdien, geeft mij dit meer voldoening dan hoeveel geld dan ook. Mensen doen gratis mee en alles wordt gratis geleverd. Echt hartverwarmend."

'Niet alle Russen zijn hetzelfde'

Een vrouwelijk Oekraïens trio dat aan het oefenen is voor de voorstellingen is blij dat ze op deze manier iets kunnen bijdragen aan hun vaderland. "We bedanken het circus voor deze kans", vertelt een van de dames.

Praten over de situatie in Oekraïne vinden ze moeilijk. "We weten niet zo goed wat we moeten zeggen. We worden er emotioneel van." De circusartiesten willen dat de oorlog stopt en zijn blij met deze samenwerking. "Niet alle Russen zijn hetzelfde. Gelukkig zijn er mensen die weten van wat er echt gebeurt in Oekraïne."

280.000 euro

In totaal staan er zeventien voorstellingen op de planning en is de helft van de kaartjes al verkocht. Als de voorstellingen uitverkocht zijn, kan de organisatie ruim 280.000 euro doneren aan Oekraïne.

Geïnteresseerden kunnen op de website van de organisatie meer informatie vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.