Terug

Volg Hart van Nederland

Duizenden vluchtelingen kunnen in lege overheidsgebouwen, maar er zit (nog) niemand

Oekraïne

30 apr 2022, 11:43

Meer dan een maand geleden was de boodschap van het kabinet: vluchtelingen kunnen worden opgevangen in leegstaande rijksgebouwen. Dat de nood momenteel erg hoog is, is voor iedereen duidelijk. Toch zit er weken later nog niemand. Hoe zit dat?

Door de vluchtelingenstroom uit Oekraïne is er door het hele land een groot tekort aan opvangplekken, dus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de veiligheidsregio's kunnen elke beschikbare plek hard gebruiken. Maar waarom lijkt er dan nog altijd niets gedaan te zijn met het aanbod van het kabinet?

Hard bezig (met overleggen)

Het Rijksvastgoedbedrijf stelt in totaal 154.000 vierkante meter beschikbaar in zestien overheidsgebouwen, meldde staatssecretaris Eric van der Burg van Asielzaken eerder. In de panden zouden samen zo'n 15.000 vluchtelingen kunnen worden opgevangen, berekende het kabinet een maand geleden nog.

Het COA laat nu weten dat er hard gewerkt wordt om de leegstaande kantoren gereed te maken, maar dat dat tijd kost. Ook is er volop overleg met gemeenten. "Deze gebouwen staan natuurlijk in gemeenten. Met een aantal gemeenten zijn we in een vergevorderd overlegstadium over ingebruikname van de betreffende gebouwen", aldus een woordvoerder.

75.000 opvangplekken realiseren

De helft van het beschikbaar gestelde oppervlak moet door de 25 veiligheidsregio's worden ingevuld. Zij moeten van het kabinet zo snel mogelijk in totaal 75.000 opvangplekken realiseren. Toch willen de meeste veiligheidsregio's niet ingaan op de vraag wat zij met de aangeboden overheidsgebouwen van plan zijn.

Ze verwijzen daarbij naar het Rijksvastgoedbedrijf of naar gemeenten. Andere veiligheidsregio's, zoals Utrecht en Gelderland-Zuid, stellen dat de overheid in hun gebied geen vastgoed ter beschikking heeft gesteld voor de opvang van vluchteling en dat het aanbod daarom sowieso niet voor hen geldt.

'Oude gevangenis niet geschikt'

In Drenthe heeft het Rijksvastgoedbedrijf een gebouw in Emmen aangeboden, maar die gemeente "is niet voornemens om in het pand vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen", laat een woordvoerder weten, zonder een reden te geven voor het afslaan van de lege vierkante meters.

In Flevoland is de oude gevangenis in Almere aangeboden als locatie, maar dat gebouw is volgens de veiligheidsregio niet geschikt voor opvang. "Onder meer omdat het gebouw al geruime tijd leeg staat en het daardoor zeer kostbaar is om deze locatie geschikt te maken voor gebruik", zegt een woordvoerder over de weigering.

'Pand pas in september beschikbaar'

In Brabant-Zuidoost is een oud belastingkantoor in Eindhoven in beeld, maar het is nog onduidelijk of daar uiteindelijk wél vluchtelingen (kunnen) worden ondergerbacht. "Het pand is in september 2022 beschikbaar, pas dan kan een inventarisatie worden gedaan naar de haalbaarheid", aldus een woordvoerder.

Het is dus nog onbekend of en wanneer de eerste vluchtelingen worden opgevangen in leegstaande overheidsgebouwen.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.