Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse vrienden brengen aggregaten naar Polen voor Oekraïense vluchtelingen

Oekraïne

1 mrt 2022, 17:10

In Nederland worden massaal acties opgezet om Oekraïense vluchtelingen bij de Poolse grens te helpen. Busjes met kleding, speelgoed en andere goederen rijden af en aan. Toen de Nederlandse vrienden Marnix, Tom en Floris de beelden van de Oekraïners aan de grens zagen, bedachten ze zich geen moment. Het drietal tikte dertien generatoren op de kop en reed naar Polen.

"We werden een aantal dagen geleden wakker, we zagen het nieuws, we zagen de afstand tot de Oekraïne grens en we dachten meteen: het is zo dichtbij, het raakt ons allemaal zo hard, we moeten iets gaan doen", vertelt Floris aan Hart van Nederland.

Inzamelingsactie

"We hebben toen meteen contact gezocht met mensen die we kennen in Krakau en die vertelden over een tekort aan aggregaten. Dus we hebben aggregaten gekocht. De volgende dag zijn we 's ochtends vroeg vertrokken met de aggregaten aan boord", vertelt Floris. Om de aggregaten te bekostigen, starten de vrienden onderweg naar Polen de inzamelingssite Energy for Ukraine. "Toen we hier aankwamen hadden we de aggregaten al bij elkaar."

In het Poolse Krakau worden alle ingezamelde spullen in een grote loods gesorteerd. Daarna worden ze in busjes naar de grens met Oekraïne gebracht. "Daar worden de materialen uitgeladen en vervolgens worden vluchtelingen ingeladen en die worden vanuit hier weer verspreid over plekken waar ze kunnen worden opgevangen", vertelt Tom.

'We gaan nog veel verder'

De actie van het drietal blijft niet beperkt tot een dozijn aggregaten. "Wij zijn natuurlijk in de auto gestapt, maar we hebben ook een paar jongens in Amsterdam die hard meewerken aan deze fundraising en inmiddels hebben die plekken gevonden waar we in Amsterdam spullen kunnen inzamelen", legt Tom uit. "Op dit moment gaat dat ook van start, ook die spullen moeten hier weer naartoe. Inmiddels hebben zich mensen gemeld die ook bussen hebben en ook willen gaan rijden, dus zo gaan we gewoon verder."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.