Oekraïne
23 feb 2022, 12:29
De oorlogsdreiging groeit in Oekraïne en veel Nederlanders kijken met angstige interesse naar de situatie aldaar. Als blijkt dat Rusland daadwerkelijk militair nieuwe stappen heeft gezet in het oosten van het land, zullen "veel zwaardere sancties moeten volgen", aldus premier Rutte. De vrijwilligers van de Oekraïense stichtingen Breath en Spoetnik volgen het nieuws op de voet.
Stichting Breath bezit meerdere weeshuizen in het Oost-Europese land. Voorzitter Nico de Borst vertelt aan Hart van Nederland: "We maken ons grote zorgen over de situatie. Als het daar escaleert dan liggen onze opvanghuizen voor weeskinderen onder vuur."
De stichting is in 1995 opgericht door de bekende oud-voetballer Evgeniy Levchenko. Hij is geboren in Oost-Oekraïne. In de drie opvanghuizen wonen meer dan dertig kinderen en hun gastouders.
Nico schetst een onthutsend beeld: "We hebben vluchtplannen klaarliggen om snel te kunnen evacueren als er oorlog uitbreekt. Ook hebben we de gastouders van de opvanghuizen voorzien van extra medicijnen, eten en contant geld. Als het zover is dan moeten onze gastouders vluchten richting het westen."
Hij kijkt met lede ogen naar de situatie: "Het is wel triest wat er nu gebeurt. We hebben er drie huizen, ook eentje aan het noordoosten, tegen Rusland aan. Dus we zijn wel heel gespannen."
Ook Stichting Spoetnik maakt zich ernstige zorgen over de oorlogsdreiging. Maar ze gaan door met hulpgoederen inzamelen in Vlaardingen. Beja Kluiters is voorzitter van de stichting en heeft ook sterke banden met het land: "Het zijn spannende dagen voor ons. Ik heb er familie wonen, neven en nichten. Ze zitten vooral in het noorden, dichtbij de grens. Het is spannend hoe het daar zal gaan nu er oorlog dreigt."
Spoetnik brengt hulpgoederen nu naar Kiev, waar ze verdeeld worden over heel het land. Beja wordt veel gebeld door mensen die een actie willen starten. "Maar dat heeft weinig zin", zegt ze. "We kunnen het land niet in om goederen te brengen. Al 29 jaar zamelen we goederen in voor het land: kleding, schoenen, potten, noem maar op. Alles staat in een opslagplaats, maar we kunnen nergens heen."
En dan zijn er uiteraard ook nog Nederlandse ondernemers die handel drijven met Oekraïne. Ze zijn er niet gerust op het dat goedkomt met de onderhandelingen met Rusland. De bloemensector, een zeer grote bron van inkomsten en werkgelegenheid voor ons land vreest sancties van Rusland door het conflict.
Bloemenkweker Marcel Lewis uit het Brabantse Tuil wil de moed nog niet opgeven: "Ik hoop niet dat het tot oorlog komt, want de gevolgen zijn dramatisch. Wij ondernemers zullen de dupe zijn." Nederland zou zich volgens hem ook niet moeten mengen in de situatie. "Ze provoceren de Russen op deze manier. Straks komen er sancties en dan komen wij in de problemen. Oekraïne is altijd Russisch geweest, het was nooit Europees. Dus Nederland: bemoei je er niet mee."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.