Terug

Volg Hart van Nederland

Boeren delen voedselpakketten uit aan Oekraïense vluchtelingen: 'Hier ga ik ontbijt mee maken'

Boeren delen voedselpakketten uit aan Oekraïense vluchtelingen: 'Hier ga ik ontbijt mee maken'

Oekraïne

30 apr 2022, 10:38

Boter, kaas, eieren en aardappelen: Nederlandse boeren delen sinds vrijdag typische lokale producten uit aan Oekraïense vluchtelingen om ze zo een hart onder de riem te steken in deze moeilijke tijden. "Dit is ook Oekraïens eten!"

De actie is op touw gezet door verschillende boerenverenigingen. "Aan het begin van de oorlog kregen we veel van onze leden te horen: we willen graag iets doen voor de mensen in Oekraïne", legt Jeannette van de Ven van ZLTO uit aan Hart van Nederland. Een paar weken later zijn ruim duizend voedselpakketten samengesteld.

Die worden nu door het hele land uitgedeeld. Oekraïense vluchtelingen in de opvanglocatie in het Brabantse Helvoirt mochten vrijdag als eerste een doos ophalen. "Het is echt een heel divers pakket, waar ze zichzelf echt wel even een tijdje mee kunnen redden", aldus Van de Ven.

Favoriete eten

Veel producten zijn bekend bij de Oekraïense vluchtelingen. De jonge Nikita grabbelt samen met zijn moeder Ina door de doos en wordt blij als hij vleeswaren vindt. Ina vertelt lachend aan dat het zijn favoriete eten is. Zelf haalt ze tomaten en eieren uit de doos. "Hier ga ik ontbijt mee maken." De aardappelen wil ze voor een salade gebruiken.

Sommige vluchtelingen worden al een paar weken opgevangen in Helvoirt. "Ik zit hier al drie weken. Het is een fijne plek voor de kinderen met veel natuur", legt Ina uit. De moeder verblijft nu samen met drie vrienden en de kinderen hier. Terug gaan is volgens haar (nog) geen optie: "De huidige situatie is dat er nog elke dag gebombardeerd wordt."

'Hartverscheurend'

Karel Burger Dirven kan zich heel goed voorstellen hoe de vluchtelingen zich momenteel voelen. Als honorair consul van Oekraïne in Nederland is hij ook aanwezig bij het uitdelen van de voedselpakketten. De diplomaat is recent nog in Oekraïne geweest. "Het was een enerverende reis en heeft mij veel gedaan", blikt hij terug.

"Bij aankomst ging het luchtalarm meteen af. Ook in de nacht", vervolgt Burger Dirven. De oorlogsbeelden op televisie had hij al gezien, maar het leed dat hij met eigen ogen in Oekraïne zag, maakte veel indruk. "Hartverscheurend." De honorair consul hoopt dat de vluchtelingen door de boerenactie weten dat er aan hen wordt gedacht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.