Oekraïne
26 feb 2022, 11:47
Nederlanders in Oekraïne proberen weg te vluchten voor de oorlog. Ook André Homma, die met zijn vriendin bij hoofdstad Kiev woont. Samen met haar familie zijn ze naar de Poolse grens vertrokken. Een noodoplossing, want veilig voelen ze zich nog niet.
Donderdagochtend krijgt André een telefoontje van vrienden dat er bombardementen in de buurt zijn: de gevreesde Russische aanval op Oekraïne is begonnen. Op dat moment krijgt hij echter nog weinig mee van de oorlog die in het land is uitgebroken. Dat verandert als hij later in de middag bij zijn auto staat.
"Ik was de auto aan het inladen toen er in een paar minuten vijftien bombardementen vlak in de buurt waren", blikt hij terug bij Hart van Nederland. "Daarna zijn we direct vertrokken." Samen met zijn vriendin en een deel van haar Oekraïense familie, waaronder een jong nichtje, proberen ze zo snel mogelijk het land te verlaten.
De reis naar de Poolse grens is niet eenvoudig, vertelt hij zaterdagochtend. "De route ging helaas langs het vliegveld." De Oekraïense strijdkrachten en het Russische leger hebben dagenlang gevochten om die luchthaven. "We zijn onderweg meer dan 300 tanks tegengekomen en veelal jonge militairen."
De hachelijke reis duurt uiteindelijk 24 uur en dat heeft niet alleen op André indruk gemaakt, ook op het nichtje van zijn vriendin heeft het oorlogsgeweld van dicht bij meegemaakt. "Het is altijd een heel vrolijk kind en nu is ze heel angstig. Ze heeft de hele reis niet eens geglimlacht", aldus haar Nederlandse oom.
Vooral de voorbijrijdende tanks maken volgens hem grote indruk op het meisje. "Bij iedere tank die we onderweg tegenkwamen vroeg ze angstig aan haar moeder of het een Russische of Oekraïense tank was. Ik vind het heel ernstig dat ze dit moet meemaken", zegt hij aangeslagen.
De familie heeft inmiddels de grens met Polen bereikt, toch is vluchten niet voor iedereen in Oekraïne weggelegd, weet André. "Oekraïners leven al twee dagen in angst en de meeste kunnen niet weg. Veel bruggen zijn opgeblazen en daardoor kunnen sommigen nergens heen. Ze zitten letterlijk in de val", zucht hij.
André en de rest van de vluchtingen zitten zaterdagochtend nog vast aan de Poolse grens. Hij weet nog niet wanneer ze naar Nederland kunnen. "Ook een kennis van mijn vriendin staat met haar kind aan de grens. We zijn aan het kijken of we hen kunnen ophalen, om daarna naar Nederland te vertrekken."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.