Terug

Volg Hart van Nederland

Politie: geen Hamasvlag bij Palestinaprotest Den Haag, niks strafbaars gebeurd

Politie: geen Hamasvlag bij Palestinaprotest Den Haag, niks strafbaars gebeurd

Gaza-conflict

21 okt 2023, 19:03

Bij de pro-Palestijnse betoging in Den Haag is niks strafbaars gebeurd. Dat zegt de politie naar aanleiding van ophef die was ontstaan, omdat sommige mensen meenden dat een vlag die werd meegedragen van Hamas was. Een filmpje dat op sociale media rondgaat toont echter een andere vlag met Arabisch opschrift.

Aan de demonstratie deden naar inschatting van de politie zo'n 1500 mensen mee. Deelnemers hadden onder meer Palestijnse vlaggen bij zich. Een van de betogers had een groene vlag met een witte Arabische tekst erop meegenomen. Daarop staat volgens mensen met kennis van het Arabisch de naam van de islamitische imam Hoessein, een belangrijk figuur binnen de sjiitische islam.

Op verschillende plekken waren vandaag demonstraties voor Palestina, onder meer in Leeuwarden en Groningen:

Grote demonstraties voor Palestina in Leeuwarden en Groningen
1:03
Grote demonstraties voor Palestina in Leeuwarden en Groningen

Wat is de 'Hamasvlag'?

De militaire tak van de Hamas, die in oorlog is met Israël en door de Europese Unie als terroristische organisatie wordt gezien, gebruikt ook vaak een groene vlag met een witte Arabische tekst erop. Op die vlag staat de 'sjahada', de bekendste Islamitische geloofsbelijdenis die vertaald kan worden als 'Er is geen andere god dan Allah en zijn Mohammed is zijn boodschapper'. Deze vlag was bij het protest in Den Haag niet te zien.

"Er waren geen Hamasvlaggen", zegt ook een woordvoerster van de Haagse politie. Ze vertelt dat deskundigen de vlaggen nader hebben beoordeeld. Ook is overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie.

In een persbericht verwijst de politie naar "vlaggen die gelijkenissen vertoonden met de Hamasvlag", waar online "veel ophef" over was. Onder anderen PVV-leider Geert Wilders reageerde verontwaardigd op de vermeende 'Hamasvlag' op X.

De woordvoerster legt uit dat het strafbaar kan zijn om een vlag van Hamas mee te voeren, al is ook van belang hoe mensen zich verder gedragen. In dit geval werden ook "geen leuzen geroepen en geen gezichtsbedekking gedragen", voegt de politie er nog aan toe.

De betoging kende "een vreedzaam verloop", schrijft de politie samenvattend.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.