Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlands marineschip naar Cyprus voor hulp aan Gaza

Gaza-conflict

8 nov 2023, 14:32

Nederland wil met een marineschip humanitaire hulp naar Gaza brengen zodra dat mogelijk is. Demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) stuurt daarom Zr. Ms. Holland richting Cyprus. Het patrouilleschip kan ook worden ingezet voor evacuaties.

Cyprus werkt aan een internationale zeecorridor waarlangs humanitaire hulp naar Gaza moet gaan. Ollongren is woensdag op Cyprus om daarover te overleggen. Ze noemt het initiatief "heel belangrijk". Frankrijk heeft ook al een marineschip in de regio voor hulp aan Gaza.

Het is "ongelofelijk urgent" dat er hulp naar Gaza gaat, zegt de bewindsvrouw tegen het ANP. Volgens haar hebben de Duitsers en Britten eveneens interesse getoond voor het voorstel. Ze hoopt op Cyprus ook meer te horen over de Israëlische reactie op het voornemen.

Staakt het vuren

Om het plan te realiseren, is wel een humanitaire pauze in Gaza nodig. Daar dringt de internationale gemeenschap ook op aan, aldus Ollongren. Ze denkt dat Israël gehoor moet geven aan die oproep, want anders dreigt een "catastrofe" in de Palestijnse kuststrook.

Israël bestookt Gaza sinds de bloedige aanval van Hamas een maand geleden waarbij meer dan 1400 Israëliërs werden gedood. Sindsdien bombardeert Israël de strook waarbij al meer dan 10.000 mensen omkwamen, aldus de door Hamas gecontroleerde autoriteiten.

Nederland heeft al militairen en materieel op Cyprus. Daar staan twee C130 transportvliegtuigen. Die zijn gestuurd om in geval van nood mensen uit Israël en Libanon te kunnen evacueren. Er zijn ruim 150 Nederlandse militairen, onder wie mariniers.

Jordanië heeft deze week humanitaire hulp via de lucht naar Gaza gebracht. Er werden medische goederen gedropt bij een ziekenhuis. Dat kan ook met de C130's op Cyprus, zegt Ollongren. Als Nederland daartoe een "specifiek verzoek krijgt, zullen we dat doen".

Eind van het jaar

Zr. Ms. Holland vertrekt medio deze maand en het duurt het een dag of tien voor het schip op zijn bestemming is. Het blijft in het oostelijk deel van de Middellandse Zee in elk geval tot de jaarwisseling. "We plannen nu tot het eind van het jaar door", zegt Ollongren, die ook een bezoek brengt aan de Nederlandse militairen.

In Parijs is donderdag op initiatief van president Emmanuel Macron een internationale conferentie over de humanitaire situatie in Gaza, waar ruim 2 miljoen mensen wonen. Er wordt onder meer gesproken over het geven van hulp. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) neemt aan de conferentie deel.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.