Terug

Volg Hart van Nederland

Greta Thunberg spreekt zich op Museumplein uit voor Palestina bij klimaatmars

Gaza-conflict

12 nov 2023, 18:09

De klimaatmars in Amsterdam trok zondagmiddag zo'n 70.000 demonstranten, waaronder ook een aantal activisten die de kans aangrepen om tijdens deze betoging ook op te komen voor de slachtoffers van het conflict in Gaza. De controversiële leus "from the river to the sea, Palestine will be free" weerklonk dan ook regelmatig tijdens de mars.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg was één van de sprekers tijdens het klimaatprotest. Zij erkende de boodschap van de pro-Palestina demonstranten door uit te spreken dat er geen klimaatrechtvaardigheid bestaat zonder internationale solidariteit.

Geen politieke bijeenkomst

De woorden van onder andere Greta, die gesproken werden vanaf het podium op het Museumplein, vielen niet bij iedereen in goede aarde. Een activist in groene jas beklom op eigen initiatief het podium, die de microfoon uit de handen van de Zweedse pakte om hardop te zeggen dat hij niet voor een politieke bijeenkomst gekomen was. Dit zorgde voor rumoer tussen de tienduizenden demonstranten.

Het ene deel van de klimaatactivisten kon zich helemaal vinden in het pro-Palestina sentiment, maar het andere deel keurde de boodschap luidkeels af. Greta Thunberg was uiteindelijk zelf degene die probeerde op te roepen tot kalmte. "Calm down, calm down!", riep ze een paar keer.

'From the river to the sea'

Spreekster Sahar Shirzad, die het podium met Greta deelde zette Palestina ook op de voorgrond. De winnares van de PAX Vredesduif 2023 riep voor de menigte van tienduizenden demonstranten de omstreden zin: "from the river to the sea, Palestine will be free".

Volgens een verslaggever van Het Parool ontstond rumoer toen de uitspraak werd gedaan en werd er met afkeuren vanuit het publiek gereageerd.

In de ban

De uitspraak wordt regelmatig gebruikt tijdens pro-Palestijnse acties. De zin wordt zeer controversieel geacht. Zo heeft Kamervoorzitter Vera Bergkamp de zin in de ban gedaan in de Tweede Kamer en heeft ook Frans Timmermans zich uitgesproken tegen het gebruik van de leus. In WNL op Zondag zei de PvdA-GroenLinks lijsttrekker dat hij de zin politiek totaal ontoelaatbaar vond. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam wilde niet reageren op het feit dat deze zin tijdens de demonstratie een prominente rol innam.

Het Museumplein was rond 17.30 uur zondagmiddag weer leeg. De organisatie schat dat er zo'n 85.000 deelnemers hebben meegelopen, de gemeente gaat uit van 70.000 betogers.

Een gemeentewoordvoerder laat tevens weten dat Amsterdam niets kwijt wil over hoe het aankijkt tegen het bezigen van de omstreden leus.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.