1 juli 2022, 11:17
In de nieuwe SBS6-serie Wildkampeerders, iedere zaterdagmiddag te zien vanaf 16.30 uur op SBS6, worden singles gevolgd die in setjes van 2 met elkaar wildkamperen. Hoe mooi kan het zijn: zomaar ergens samen je tentje opzetten en elkaar dan op die mooie plaats leren kennen? Wildkamperen spreekt tot de verbeelding van velen. Het is dan wel jammer dat het in Nederland eigenlijk helemaal niet mag. Maar daar is een mouw aan te passen!
Kamperen blijft populair in Nederland. Bijna één op de vijf vakantiegangers is van plan om minstens één keer te gaan kamperen in mei 2022 tot en met april 2023, zo blijkt uit een onderzoek van de ANWB. Kleinschalige campings zijn daarbij het meest populair. En ook natuurcampings worden steeds populairder. Wildkamperen past perfect in dat plaatje, maar – zoals al aangegeven – mag het in Nederland niet.
Wildkamperen mag in Nederland niet omdat er in ons dichtbevolkte land maar weinig natuur is en wildkampeerders dan al gauw overlast kunnen opleveren, onder meer voor de dieren, maar ook omdat wildkampeerders niet zelden rommel achterlaten of de natuur op andere manieren beschadigen, bijvoorbeeld door vuurtjes te stoken. Toch zijn er ook in Nederland wel degelijk manieren om zo te kamperen dat het op wildkamperen lijkt.
Zo mag je best bij particulieren op hun terrein wildkamperen, mits je de eigenaar dan ook om toestemming vraagt en duidelijke afspraken maakt over waar je gaat staan, wat je met je afval doet, een eventueel kampvuur en het gebruik van een toilet. Zo kun je bij voorbeeld ook een boer vragen of je een nachtje op zijn terrein mag kamperen.
Verder kun je via verschillende websites bij particulieren in de tuin kampeerplekken boeken. Gratis is dat niet, maar het is zo wel duidelijk wat er wel en niet mag en welke faciliteiten er zijn. Daarnaast kun je op prachtige plekken terechtkomen die je anders nooit zou vinden. Een laatste mogelijkheid is om naar een natuurkampeerterrein te gaan die je ook op diverse plaatsen in Nederland kunt vinden. Je hebt ze in verschillende soorten en met verschillende niveaus aan faciliteiten. Als je naar een basic natuurkampeerterrein gaat, kun je plekken vinden waar kamperen wel heel dichtbij wildkamperen komt.
Ga je de grens over, dan zul je erachter komen dat wildkamperen ook in het grootste deel van de rest van Europa in grote lijnen verboden is. Vaak zijn er wel mogelijkheden die op wildkamperen lijken. Stel je van tevoren goed op de hoogte van de regels omtrent wat wel en wat niet mag. Zo is wildkamperen in Albanië in principe toegestaan, maar zijn er wel degelijk ook beperkingen. Schotland is een Walhalla voor wildkampeerders, met ook enkele beperkingen en in Engeland mag je alleen in Dartmoor wildkamperen.
In de Baltische Staten is wildkamperen toegestaan, maar moet je op privégronden de eigenaar om toestemming vragen. Dat geldt ook voor Noorwegen (na 2 nachten) en Zweden, al zijn er voor beide landen wel weer andere regels van toepassing. In IJsland is wildkamperen niet illegaal, maar wel heel lastig. En in Zwitserland kun je zeggen dat je in het hooggebergte alleen boven de boomgrens mag wildkamperen, al zijn er op deze regel ook weer meerdere uitzonderingen. Ook in Spanje zijn er enkele gebieden waar je mag wildkamperen.
Wildkampeerders is elke zaterdag vanaf 16.30 uur op SBS6 te zien. Of kijk terug op Kijk.nl!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.