21 juli 2023, 15:45
Boven de Maasmond was vrijdagmorgen een waterhoos te zien. Dit ontstaat door een groot temperatuurverschil tussen de zee en de lucht.
"Je kunt een waterhoos niet voorspellen", vertelt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze, "ze komen vooral voor in het tweede deel van de zomer en in het najaar."
Als de lucht boven het water snel stijgt, geeft dat een zuig-effect in de vorm van een slurf. Dit trekt het zeewater omhoog. Meestal duurt een waterhoos relatief kort.
Waterhozen zijn meestal niet gevaarlijk. Omdat het zeewater nodig heeft, valt het uiteen zodra het de kust raakt. Schepen zouden wel beschadigd kunnen raken door een waterhoos.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.