Terug

Volg Hart van Nederland

Timmermannen uit Friese Stavoren maken een 33 meter lange 'dobber'

Timmermannen uit Friese Stavoren maken een 33 meter lange 'dobber'

8 aug 2023, 16:10

Normaal wordt in de werkplaats van Piet Blaauw in het Friese Stavoren houtwerk voor schepen en boten gemaakt. Nu hebben ze een bijzondere opdracht: een 'Zen-mast', wat als kunstwerk in Amsterdam wordt geplaatst.

Het kunstwerk moet straks in de wijk Houthaven gaan dobberen. "Wij zijn vier jaar geleden gevraagd door een kunstenaar die een mastmaker zocht", vertelt Scheepstimmerman en mastmaker Blaauw aan Omroep Friesland. "In het water komt een dobber. Maar dan wel een dobber van 33 meter hoog."

Door de lengte moest hij zijn loods tijdelijk uitbreiden, want anders past het niet. Voor Blaauw is het niet een standaard klus. "Het is heel gecompliceerd. Het is niet zomaar een gewone mast. We maken het in mallen, in twee helften. het is tweemaal een achterkant aan elkaar geplakt, net als een oubliehoorn, en dan heb je een biljartkeu van 33 meter. Daar komt het op neer."

De dobber moet bij harde wind ook goed blijven staan. "Daar is goed over nagedacht. Wij hebben veel geleerden om ons heen die het berekenen. Hij wordt naar boven steeds smaller. Onderaan is hij 70 centimeter en bovenin 20 centimeter. Daar zit de meeste wind."

Vervoer

Het vervoer is een hele uitdaging. "Daar hebben we wel slapeloze nachten van. Maar een ponton is handig, die kun je afzinken." Als het kunstwerk klaar is, moet het van Stavoren vervoerd worden naar Amsterdam. "We maken een drijflichaam, een cilinder. Als het helemaal klaar is, moet daar nog beton in, als contragewicht. Dat gaan we in de haven doen. Dan doet een kraan hem in het water. Dat is het spannendste moment. Als het klaar is, willen wij het staand naar Amsterdam vervoeren.

Alle bruggen die ze onderweg tegenkomen kunnen gelukkig omhoog. Daarnaast zijn er ook nog wat stroomdraden, maar die hangen op 60 meter hoogte. De verwachting is dat het kunstwerk in oktober klaar is.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.