Terug

Volg Hart van Nederland

'Napels aan de IJssel': afvalproblemen in Zwolle

'Napels aan de IJssel': afvalproblemen in Zwolle

12 juli 2023, 18:01

De publiekstribune van de gemeente Zwolle zat afgelopen dinsdagavond helemaal vol. Inwoners van Zwolle klagen al een zeer lange tijd over het zwervende afval in de gemeente. De Socialistische Partij in Zwolle had deze inwoners gevraagd om naar het stadhuis te komen om hun ergernis kenbaar te maken.

Ongeveer honderd inwoners hebben hiernaar geluisterd en hebben plaats genomen in de zaal, meldt RTV Oost. Van deze groep waren er acht insprekers die de gemeenteraad een inkijk gaven in de situaties waar sommige mensen in zitten. Een van de sprekers noemt de stad "het Napels aan de IJssel.". De SP heeft een teller op hun meldpunt staan voor de klachten over het afval. De laatste stand was iets over de duizend klachten.

Inwoners hebben veel last van (illegale-) afvaldumping. Vooral naast afvalcontainers van restafval. Incontinentiemateriaal, luiers en en ongedierte op de stoep is een beeld waar veel over geklaagd wordt in de Zwolse wijken.

Falend afvalbeleid

“Het huidige diftarsysteem vertoont gebreken”, zegt fractievoorzitter Brammert Geerling van de SP erover. Samenvattend, het nieuwe systeem is volgens hem duurder en de stad wordt er niet schoner van.

Verantwoordelijk wethouder Paul Guldemond is niet onder de indruk van het grote aantal belangstellenden op de tribune. Hij is tevreden over de eerste resultaten. Het nieuwe afvalbeleid zorgt voor minder afval en dat is de primaire opzet van de invoering.

"De zorgen van mensen zijn terecht maar over het algemeen gaat het heel erg goed met het nieuwe afvalbeleid", aldus de wethouder, onder meer verantwoordelijk voor afval en circulaire economie. Maar met die conclusie gaat hij volgens de SP volledig voorbij aan de grote onvrede die heerst onder de inwoners van Zwolle.

Nieuwe kans

"Het is terecht dat de inwoners er wat van zeggen", aldus Paul Guldemond. "Ik zou dat ook niet prettig vinden. We hebben een snelle aanpak in gang gezet en we hopen dat dat de komende tijd tot verbeteringen leidt." De gemeente heeft extra geld vrijgemaakt voor schoonmaak en toezicht.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.