4 nov 2021, 22:57
We betalen door de inflatie steeds meer voor onze boodschappen. Sinds oktober 2020 zijn we gemiddeld 3,4 procent meer gaan betalen. De sterkste stijging in achttien jaar. Volgens het Nibud, dat Nederlanders adviseert over financiën, hebben 2,5 miljoen huishoudens het steeds zwaarder. En dat zijn lang niet altijd huishoudens die het voorheen ook moeilijk hadden.
Dave Walraven uit Oss ziet de situatie met lede ogen aan. Hij zit al een paar jaar in de schuldsanering na een uit de hand gelopen scheiding die hem ontredderd en berooid achterliet. Dave kan niet meer werken en probeert nu de eindjes aan elkaar te knopen.
"Maar ik zie hoe alles steeds duurder wordt", vertelt hij. "Voor hetzelfde geld vul ik mijn boodschappentas nu met minder producten. Dus dan moet je op koopjesjacht naar de goedkoopste pot pindakaas. Dat is niet leuk."
"Ik heb een dochter van 13 jaar en tegen haar moet ik steeds vaker 'nee' zeggen. Dat vindt zij niet leuk. Je stelt vaker dingen uit, je wacht tot er weer wat geld voor is. Maar echt alles kost klauwen met geld", weet Dave. "Gelukkig is er in Oss een goed netwerk voor minima waar wij terechtkunnen voor kleding en andere spulletjes."
Bij dat netwerk is Dave werkzaam als vrijwilliger. "Zo doe ik toch wat terug voor mijn uitkering", legt hij uit. "Ik zie daar hoe schrijnend de situatie in Nederland is. We hebben meer aanvragen van hulpinstanties dan ooit, voor kleding, voor voedsel. Dat heeft alles te maken met die oplopende prijzen. En dan deed corona ook nog een duit in het zakje. Mensen komen écht in de knel."
Volgens Gabriëlle Bettonville van het Nibud ligt er een verband tussen de stijgende gasprijzen en de inflatie. "Denk aan een bakker", begint ze. "Die bakt zijn brood in een oven en die oven draait op gas. Als het gas duurder wordt, dan zal de bakker de prijs van zijn brood dus ook omhoog doen. Hij berekent dat door en dus betaalt de consument meer."
"De enige manier om de huidige inflatie tegen te gaan, is door de lonen omhoog te gooien, door belastingen te verlagen of toeslagen van het Rijk te verhogen", verduidelijkt Bettonville. "De overheid doet al wel wat om Nederlanders te compenseren, maar het is de vraag of en hoe we dit kunnen volhouden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.