Chinese Nederlanders doen aangifte vanwege lied 'Voorkomen is beter dan Chinezen'

De Chinese gemeenschap in Nederland zegt “behoorlijk geschrokken” en “diep gekwetst” te zijn door het ‘satirische’ carnavalslied over het coronavirus dat te horen was op Radio 10. Een aantal mensen hebben daarom aangifte gedaan.

Het carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ werd vrijdag gedraaid als ‘satire’ naar aanleiding van het coronavirus. In het lied, dat radio-dj Lex Gaarthuis in zijn programma liet horen, werden termen gebruikt als ‘stinkchinezen’.

Lees ook: Chinezen woest om corona-carnavalslied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’

“Het lied overschrijdt duidelijk de grenzen van humor en satire”, laten 57 Chinees-Nederlandse organisaties weten in een gezamenlijke verklaring. “Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.”

‘Beledigend en lasterlijk’

De organisaties zien het lied als een “aanval” op hun bestaan. “Het lied is zo beledigend en lasterlijk, dat inmiddels door een aantal personen uit onze gemeenschap hiervan aangifte is gedaan.” Ze zijn van mening dat er sprake is van een ernstig strafbaar feit.

Daarnaast zijn er maandag ook 3000 meldingen bij landelijk meldpunt voor discriminatie binnengekomen.

Gepest en gediscrimineerd

Ook Vincent Yeers heeft aangifte gedaan tegen het radiostation, vertelt hij aan Hart van Nederland. Hij opende naar aanleiding van het lied de online petitie ‘We zijn geen virussen’. Deze petitie is inmiddels al ruim 45.000 keer ondertekend. Hij hoopt hiermee de discriminatie van Aziatische Nederlanders onder de aandacht te brengen.

Lees ook: Vriendinnen mishandeld om coronavirus, Aziatische Nederlanders starten petitie

Sinds de uitbraak van het coronavirus in de Chinese miljoenenstad Wuhan worden Chinese Nederlanders gepest en gediscrimineerd. Zaterdagavond werden Chinese studenten in Wageningen zelfs belaagd met doodsverwensingen. Ook lag er poep en plas in de lift van hun studentenflat.