Verdwenen viskotter maakt diepe indruk op Urker gemeenschap: 'Vermissing is eigenlijk dubbel zo erg'

De vermissing van de viskotter en haar twee bemanningsleden maakt veel indruk op de hechte gemeenschap op Urk. Voor het leven van de twee bemanningsleden wordt gevreesd. Het evenement Urk in Wintersferen en de bijbehorende kerstmarkt zijn naar aanleiding van de vermissing afgelast.

De tante van een van de bemanningsleden reageerde bij Hart van Nederland, met een stem die balanceerde tussen hoop en berusting. De zoektocht naar het duo is stopgezet. ”We hebben altijd hoop, maar het is heel triest. Er is een reden dat de zoektocht is stopgezet. Ze zullen er zeker alles aan doen, dat geloof ik wel.”

De vrouw kende ook het andere bemanningslid persoonlijk. ”Mijn man was ook visser. Iedereen kent elkaar hier.”

‘Vermissing dubbel zo erg’

Dat de vermissing indruk maakt op het eiland blijkt ook uit het feit dat het evenement Urk in Wintersferen afgelast is. ”We waren al druk bezig met de opbouw”, zegt voorzitter Meindert Kramer. ”Nadat het nieuws ons bereikte hebben we het evenement afgelast. Dit zijn altijd enorme rampen.”

Dat het duo nog steeds vermist is noemt de organisator ‘dubbel zo erg’. ”Als iemand overleden is kun je iets afsluiten, nu komt daar nog eens die onzekerheid bij.  We hopen echt dat de mannen gevonden worden.”

Collega’s aangeslagen

De hele dag zochten collega’s samen met de hulpdiensten naar de verdwenen kotter. Bij het vallen van de avond werd de zoekactie stilgelegd. Visser Richard van der Vis keerde terug naar Den Helder: “Je hebt een knoop in je maag als je daar wegvaart. Daar kan je wel emotioneel van worden.” Richard was er snel bij donderdagochtend. “We varen met schepen heen en weer, zo goed mogelijk in linie. En goed kijken links en rechts.”

De UK165 Lummetje is zo goed als zeker gelokaliseerd op de zeebodem maar duikers kunnen pas naar het schip afdalen als het weer en de zee rustiger worden. De twee opvarenden zijn nog vermist.