Misdaad

Politie heeft moeite met Pilotenbende Beverwijk: 'We horen vooral veel geruchten'

De politie in Beverwijk heeft moeite met de aanpak van de Pilotenbende, de groep jongeren die veel overlast veroorzaakt in Beverwijk en Heemskerk.  “De moeilijkheid zit hem in het feit dat we heel veel informatie krijgen die niet hard te maken is”, zegt Marc Schuuring, teamchef bij de politie IJmond. “Het zijn geruchten en onderbuikgevoelens.”

“Dat maakt het heel lastig”, zegt Schuuring, “want wij moeten werken met feiten.” Al ongeveer een jaar terroriseert een jeugdbende de boel in de Pilotenbuurt in Beverwijk. Omwonenden zijn het geweld door de Pilotenbende meer dan zat.

Honderden inwoners lieten hun ongenoegen daarover donderdagavond horen bij een protestmars. Ze hebben het gevoel dat ze niet worden gehoord door de politie en overheid en vragen zich af waarom de jongeren nog niet vastzitten.

Lees ook: Vreedzame mars tegen ‘Pilotenbende’ Beverwijk verstoord door ‘bendeleden’

Veel meer dan wat extra surveillance door agenten lijkt er niet te gebeuren. De politie heeft moeite met de aanpak, maar is er mee bezig, zegt Marc Schuuring, teamchef bij de politie IJmond. “In het verleden zijn er ook al mensen opgepakt en veroordeeld.”

Een inwoner van Beverwijk begrijpt dat het voor de politie lastig is om de jongeren aan te houden. “Probeer iemand maar eens op heterdaad te betrappen. Zo werkt ons rechtssysteem, maar dat is gewoon heel lastig.”

‘Wil niet van Pilotenbende spreken’

De afgelopen maanden zijn in de omgeving van de Pilotenbuurt tientallen jongeren beroofd en mishandeld. Omwonenden durven hun kinderen ‘s avonds niet meer over straat te laten gaan. Ze vinden dat er niet genoeg wordt opgetreden tegen de groep jongeren.

Die bestaat uit ongeveer 10 vaste leden die een groep van 30 andere jongeren aansturen, legde Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen donderdag uit. De politie spreekt daarom liever niet van een bende, maar van een “groep jeugd in wisselende samenstelling”, zegt Schuuring. “Het is niet toe te schrijven aan een wijk. Deze jongeren komen uit de hele stad.”

Hij zegt dat de groep “jeugdgedrag” vertoont. “Dat varieert van mishandelingen tot erger. Er zijn incidentjes geweest, maar die kun je niet toeschrijven aan een bende.”

Misverstand na vreedzame mars

De vreedzame mars werd donderdagavond verstoord toen een meisje een van haar belagers dacht te herkennen. Er ontstond een opstootje, maar de jongen bleek niets met de bende te maken te hebben. “Dat bleek een misverstand”, zegt ook teamchef Schuuring.