Misdaad

Vreedzame mars tegen 'Pilotenbende' Beverwijk verstoord door 'bendeleden'

Tijdens de vreedzame demonstratie tegen terreur door jongeren in Beverwijk is het tot een opstootje gekomen. Het liep uit de hand op het moment dat een slachtoffer een van haar belagers dacht te herkennen.

Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen zag het opstootje gebeuren: “Het meisje ziet een van haar belagers staan. Haar vader wordt woest. Die rende op de jongen af.” De politie kon de man tegenhouden. Vervolgens werd de vader boos op de agenten. Hij vond dat zij niet hem, maar de belager moest pakken. Ook andere deelnemers aan de mars maakte zich hier kwaad over. Achteraf blijkt de jongen niets met de bende te maken te hebben.

‘Geen strafbaar feit’

Anne Kruijsen sprak na het opstootje met burgemeester Martijn Smit. “Hij vertelde dat de jongeren op het moment van het opstootje niets strafbaars deden. Dan kan de politie niets doen. Er lopen zaken tegen een aantal jongeren, die de Pilotenbende worden genoemd, maar die lopen intussen vrij rond. Het is volgens de burgemeester wel erg provocerend wat ze donderdagavond deden.”

Lees ook: Tiener ernstig mishandeld, vermoedelijk werk van terroriserende jeugdbende

Het opstootje vond plaats aan het eind van een verder vreedzame demonstratie tegen een groep jongeren die geweld plegen in Beverwijk en Heemskerk. Er zijn al tientallen jongeren beroofd en mishandeld. Verschillende verdachten zijn al opgepakt maar die lopen vrij rond zolang het onderzoek nog niet klaar is.

Vreedzame demonstratie tegen terreur

“Het probleem is al een jaar aan de gang”, zegt Harry Anderies, initiatiefnemer van de protestmars. “Ik durf mijn dochter niet meer ‘s avonds over straat laten gaan.” Volgens Anderies wordt er veel gepraat maar weinig actie ondernomen. De overheid moet ingrijpen, zo vindt de organisator van de mars.

Lees ook: Beverwijk en Heemskerk nog altijd in de greep van gewelddadige jeugdbende

Zo’n honderd bewoners liepen donderdagavond mee in de demonstratie. Met lichtjes in de hand trokken ze door Beverwijk en Heemskerk. Bij het gemeentehuis hield burgemeester Martijn Smit een toespraak.