Gezondheid

Onzekere toekomst voor vader die been verloor op kermis Wijchen: 'Het is overleven'

Het gaat naar omstandigheden redelijk, zegt Marco van As vanuit zijn ziekenhuisbed. De 39-jarige man uit Wijchen raakte vorige maand zwaargewond bij een ongeluk met een kermisattractie. Hij verloor zijn rechterbeen en verbrijzelde zijn linkerbeen. “Het dringt allemaal nog niet echt door”, vertelt hij aan Hart van Nederland.

Op maandag 16 september stapte Marco met zijn zoontje van 8 in de attractie op de kermis van Wijchen. “In het begin leek er niets aan de hand”, zegt hij. Maar dan raakt het karretje los terwijl de attractie op volle snelheid draait. “Het was totale paniek”, vertelt zijn vrouw Debby.

Lees ook: Vader en kind gewond door ongeval met kermisattractie in Wijchen

Zij zag het ongeluk gebeuren samen met haar andere zoon. “Toen ik mijn man op zijn kop zag hangen, wist ik dit is heel erg fout.” Volgens getuigen redde Marco zijn zoontje door hem uit de attractie te gooien. Het jongetje hield er alleen een gebroken pols aan over.

Marco raakte bewusteloos na het ongeluk. “Maar toen ik bijkwam, voelde ik aan mijn benen dat het goed mis was.” Inmiddels is zijn rechterbeen geamputeerd. Hoeveel hij straks weer met zijn linkerbeen zal kunnen, is nog niet duidelijk. “Het is afwachten. Heel onzeker allemaal.”

Inzamelingsactie voor financiële zorgen Marco

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de financiële toekomst. Marco heeft een eigen garagebedrijfje en lijkt zijn belangrijkste inkomstenbron dus te gaan verliezen. Daarnaast zullen bij hem thuis aanpassingen moeten worden gedaan om daar te kunnen blijven wonen.

Lees ook: Inzamelingsactie voor vader Marco die been verloor bij kermis in Wijchen

Om de eerste financiële zorgen van het gezin weg te nemen, zijn vrienden en bekenden een inzamelingsactie begonnen. Zij denken dat het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk nog wel even kan duren. Het juridische getrouwtrek tussen de betrokken partijen kan nog jaren duren, schrijven ze op de website helpmarco.nl

Vanuit het ziekenhuis laat Marco weten dat hij ontzettend dankbaar is voor alle donaties. “Het is ongelooflijk dat mensen dit voor je doen. Wij zijn blij met alles.”