Misdaad

'Kroongetuige Nabil B. moet leger aan advocaten krijgen'

Peter Schouten is advocaat in Breda en heeft zich gemeld als mogelijke raadsman voor Nabil B. “We moeten als advocaten een vuist maken, dat we ons niet laten intimideren in welke situatie dan ook.” De geliquideerde advocaat Derk Wiersum was advocaat van kroongetuige Nabil B.

Schouten heeft zich als raadsman aangeboden omdat hij in 2016 zelf bedreigd is. “Ik deed toen een bepaalde zaak. Dat vonden mensen in het buitenland niet zo fijn. Toen kreeg mijn cliënt een tip dat er een huurmoordenaar naar hem en naar mij gestuurd was. Toen is er gezorgd voor bescherming.” Schouten wil daarover tegenover Hart van Nederland verder alleen zeggen dat hij is beschermd door een speciale dienst van de politie.

Een leger aan advocaten

“In 2016 stelde ik mezelf de vraag: wil ik zo’n zaak nog wel doen? Waar liggen voor mij de grenzen? Toen heb ik dat ook besproken met mijn familie. De zaak met Derk Wiersum bracht dit allemaal weer bij me boven. Wat zou ik zelf doen? En wat moeten we als advocaten doen?”

Lees ook: Moordenaar Derk Wiersum geen tiener, maar man tussen de 20 en 25 jaar oud

Advocaat Schouten hoopt dat meer collega’s zich melden al advocaat van Nabil B. “Zodat we een groep advocaten krijgen die hem kan bijstaan. Zodat 100 of 200 advocaten feitelijk Nabil B. bijstaan. Zodat als de eerste gaat, dan staat de tweede klaar. Als de tweede gaat, dan staat de derde klaar. Als de derde gaat, dan staat de vierde klaar, enzovoort.”

Iedereen heeft recht op een advocaat

De advocaat vindt dat uiteindelijk iedereen in een rechtsstaat bijgestaan moet worden. “Dus als de opdrachtgever – ik weet helemaal niet wie dat is – van de liquidatie op Wiersum gepakt wordt en voor de rechter moet verschijnen, dan zou ik ook hem bijstaan.”

Lees ook: Vader vermoorde advocaat: ‘Hoe kan zoiets nu toch weer gebeuren?’

Na de moord op Wiersum voelde Schouten verdriet voor de nabestaanden. Hij was niet boos. De advocaat is vooral onverzettelijk. “Ik vind dat wij in een mooie samenleving werken aan een betere toekomst. Dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor veiligheid en vrijheid in de samenleving onverzettelijk moeten zijn. Dat is mijn belangrijkste emotie.”

Wie niet bang is, is dom

Schouten heeft met zijn familie besproken dat hij zich als advocaat van Nabil B. wilde aanbieden. “Ik had het in 2016 al uitgebreid besproken met mijn familie: is dit nou iets waar je al die risico’s voor wilt lopen? Kun je die zaak niet beter neerleggen? Eigenlijk was iedereen in de familie al bekend met de vraag en was het dit keer een heel kort gesprek.”

Lees ook: Advocaat kroongetuige Nabil B. geliquideerd in Amsterdam

Sinds de beveiliging van een paar jaar geleden is Schouten voorzichtiger geworden. “Ik let veel meer op mijn omgeving. Ik heb toen wel gezien dat ik niet bang om te blijven zeggen wat belangrijk is voor mijn cliënt. Iedereen die niet bang is, is dom. Je moet met die angst leven om de principes die jij belangrijk vindt om deze mooie  rechtsstaat op poten te houden.

“Ik weet niet of en wanneer Nabil B. ja zegt. Ik heb hem niet rechtstreeks benaderd, dat hoor je niet te doen als advocaat. Ik weet ook niet of hij iets meekrijgt van mijn aanbod. Ik weet niet, dat is aan Nabil B.”