Misdaad

Vader vermoorde advocaat: 'Hoe kan zoiets nu toch weer gebeuren?'

Een dag na de gewelddadige moord op advocaat Derk Wiersum (44), die kroongetuige Nabil B. van meet af aan bijstond, heerst er nog altijd verslagenheid in Nederland. De schok en verbijstering zijn groot.

Derk Wiersum is helaas niet de eerste advocaat die is vermoord in Nederland, hoewel een moord op een advocaat vanwege een kroongetuige, zoals woensdagochtend, niet eerder gebeurd is. In 2004 werd in Doetinchem de 32-jarige advocaat Machiel Pul doodgestoken. Hij stond de moeder van de moordenaar – Pim P. uit Gendringen – bij in een scheidingszaak. De 18-jarige dader vond dat zijn vader financieel werd uitgekleed en dat het leven van zijn vader werd verpest door de advocaat. De moordenaar van Machiel Pul werd na hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar celstraf en loopt inmiddels weer vrij rond.

Cor Pul, de vader van Machiel, is aangeslagen dat dit nu weer heeft kunnen gebeuren. Het haalt pijnlijke herinneringen naar boven, al zijn die eigenlijk nooit helemaal weggeëbd: “Wat Machiel is overkomen voelt nog als de dag van gisteren, hoe kan zoiets nu toch weer gebeuren?”, vraagt hij zich hardop af in gesprek met Hart van Nederland.

Ook na moord op Machiel Pul veel discussie

Na de moord op Machiel was er ook discussie of er extra veiligheidsmaatregelen moesten komen voor advocaten. “Ik zie dat dat nu ook weer besproken wordt, ook op politiek niveau. Hoewel de moorden natuurlijk niet met elkaar te vergelijken zijn en het om hele andere zaken gaat, zie je toch gelijkenissen”, aldus Cor.

Na het steekincident in het kantoor van advocaat Machiel Pul sloeg de dader op de vlucht. Een dag later kon Pim P. worden aangehouden in het Duitse plaatsje Anholt. Machiel liet een vrouw en twee jonge kinderen achter. Vader Cor Pul vertelt: “Dit jaar is het 15 jaar geleden dat onze zoon werd vermoord, maar voor ons voelt het nog altijd als de dag van gisteren. Afgelopen weekend zijn we weer naar Doetinchem geweest, waar Machiel begraven ligt. Sowieso bezoeken we zijn graf nog elke maand, we willen niet dat hij vergeten wordt.”

Cor is verdrietig en geschokt door de manier waarop deze moord is gepleegd: “Je ziet dat de criminaliteit is verhard. Deze advocaat had lijfwachten nodig, ten tijde van de moord op mijn zoon ging het nog om beveiligingscamera’s. Het is intens triest dat dit weer heeft moeten gebeuren.”

Overleg ministers

Minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, beraadt zich over verdere stappen. Hij heeft donderdagochtend overleg met het Openbaar Ministerie.