Terug

Volg Hart van Nederland

Zoveel Nederlanders die nu nog leven maakten bevrijding mee

nieuws

5 mei 2023, 06:33

Naar schatting maakten bijna 1,1 miljoen Nederlanders die nu nog in leven zijn de bevrijding in 1945 mee. Dat komt neer op 6,2 procent van de bevolking, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van de meest recent beschikbare CBS-bevolkingscijfers over 2022.

Het aantal mensen dat de bevrijding heeft meegemaakt wordt logischerwijs elk jaar kleiner. In 2017 ging het nog om 1,6 miljoen mensen (ruim 9 procent van het aantal inwoners dat Nederland toen telde), in 2012 om ruim 2,1 miljoen mensen (13 procent). Met name de groep die ten tijde van de bevrijding al volwassen was slinkt snel. Dit jaar gaat het om ongeveer 18.000 Nederlanders, in 2012 waren dat er nog 263.000.

5 mei mag dan wel een officiële feestdag zijn, maar lang niet iedereen heeft vandaag ook daadwerkelijk vrij. Moet daar verandering in komen? Dit vindt Nederland:

Iedereen verplicht vrij met Bevrijdingsdag? Dit vindt Nederland
1:44
Iedereen verplicht vrij met Bevrijdingsdag? Dit vindt Nederland

Laren en Bergen bovenaan

In gemeenten waar relatief veel ouderen wonen, vind je ook relatief veel mensen die herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog kunnen hebben. De Noord-Hollandse gemeenten Laren (13 procent) evenals Bergen (12 procent) staan bovenaan de lijst, gevolgd door Heemstede, Bloemendaal en Renkum.

Van de twintig grootste gemeenten tellen Apeldoorn, Breda, Zaanstad en Leeuwarden relatief de meeste inwoners die ten tijde van de bevrijding al geboren waren.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.