nieuws
18 mei 2022, 07:35
Mocht het je nog niet zijn opgevallen: de supermarktschappen zijn weer redelijk gevuld met zonnebloemolie. Toch blijft het voor leveranciers lastig om aan het goedje te komen en is een forse prijsstijging niet tegen te gaan. Leuk is het niet, maar het is wel te verklaren, vertelt Lisa Martis, woordvoerder van supermarktkoepel CBL. Het grootste deel, ongeveer twee derde van de productie van zonnebloemolie, wordt geëxporteerd uit Oekraïne. De supermarkten doen hun uiterste best, maar door de oorlog hebben ze minder van de olie op voorraad.
Belangrijke factoren zijn de oogst die niet (goed) lukt en het transport dat een lastige opgave is ten tijden van oorlog. "Ook de mensen in de productie zijn van groot belang voor het realiseren van zonnebloemolie", vertelt Martis aan Hart van Nederland. "Nu Oekraïners door de oorlog moeten vechten of het land ontvluchten, neemt het aantal handen dat werkt in de productie af."
Een bijkomend effect nu er door de oorlog schaarste is in zonnebloemolie, is de prijsstijging van het product. "Als producten of grondstoffen schaars dreigen te worden, dan stijgt de prijs als de vraag hetzelfde of hoog blijft", vertelt Martis. "Een oorlogssituatie zoals nu is vanzelfsprekend nooit goed voor de economie en dat heeft effect op grondstoffen zoals zonnebloemolie."
Het is niet alleen de zonnebloemolie waar we zuinig mee moeten zijn. De olie wordt in veel producten gebruikt zoals koekjes en sauzen en bakolie dat dan weer gebruikt wordt om chips en frites (voor) te bakken. Als de oorlogssituatie niet verandert, kunnen we dus ook rekenen op schaarste van deze producten. Al is er voor dit probleem een oplossing gerealiseerd: voor deze producten zijn vervangende plantaardige oliën beschikbaar. Vanaf begin april vond je de eerste producten in de supermarkt waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie voor zijn gebruikt.
Als het ene probleem is opgelost, komt er weer een nieuw probleem om de hoek kijken. We hebben namelijk te maken met 'oplopende kosten voor energie'. "Dit drijft productiekosten zoals die van bouwen, vervoer, koelen en verwarmen op. Als consument is dat terug te zien bij de kassa in de supermarkt."
Kortom, het is een complex probleem waarbij meerdere aspecten effect hebben op de prijsstijgingen. "Als de nood aan de man is en de crisis langer gaat duren, zullen producenten en supermarkten andere producten moeten gaan inkopen en verwerken", vertelt Martis. De toekomst is lastig te voorspellen en supermarkten zetten dagelijks alles op alles om de consument hier niet te dupe van te laten worden. Al betaal je nu wat meer voor je zonnebloemolie dan voorheen.
Door de hoge inflatie worden alle boodschappen duurder, eerder maakte Hart van Nederland de bovenstaande reportage hierover.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.